Kako da jedete sve, a da se ne udebljate?

545

Ako ste cijelu godinu pazili šta jedete i redovno vježbali, ne dopustite da vam praznici pokvare godišnji rezultat. Jaka volja i dobar plan mogu vam pomoći da ne dobijete nekoliko kilograma. Sve je stvar volje, dobre organizacije i ciljeva koje sebi postavite.

Pijte više vode

Žeđ je podjednako važna kao i glad, pa nemojte zaboraviti da pijete dovoljno vode, inače biste mogli da osjetite iznenadni umor i neprijatan osjećaj praznog želuca. Bitno je samo da ne pijete hladne napitke neposredno uz ručak, jer se hrana neće dobro svariti. Razmislite o čaju pola sata nakon obroka.

Konzumirajte više voća i povrća

Namirnice pune tečnosti, poput voća ili povrća, sjajne su za pružanje osjećaja sitosti. Takve namirnice su uglavnom pune vitamina, vlakana i minerala koji smanjuju nadutost koju uzrokuje so u prerađenoj hrani.

Fizička aktivnost

Ne samo da je tjelesna aktivnost odlična za održavanje željene težine, već popravlja raspoloženje i pospješuje san. Iako su praznici generalno puni stresa, nije loše svako jutro započeti nekom aktivnošću kako biste imali više energije. Dovoljno vam je 30 minuta brzog hoda, plivanja ili vožnje bicikla dnevno.

Umjesto da se prepustite slučajnosti, pripremite hranu koju želite da jedete i ponesite je sa sobom gdje god da idete. Razne zakuske od voća, povrća, morskih plodova ili od integralnih žitarica sjajna su ideja za društvena okupljanja. Činjenica da ste ponijeli svoju hranu ne isključuje probanje svega što vam djeluje zanimljivo, ali bi najbolje bilo da se držite svoje hrane kao glavnog obroka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA