Filmske uloge od kojih se nisu oporavili (VIDEO)

888

Mnogi misle da je gluma veoma jednostavna. Veliki broj glumaca dokazao je da to nije tako. Neki su tako odigrali uloge koje su im “sažvakale” život i ličnost.

Glumci su preuzeli u svojoj glumi tzv. metodu, način glume kojim u potpunosti postaju lik kojeg glume, bili oni na snimanju ili van njega.

Međutim, takva gluma prečesto dovede do toga da uloga jednostavno glumca “pojede” i da ga, iako je i dalje pri vrhu svojih sposobnosti, više nigdje ne vidimo. Ovo je lista glumaca kojima je karijera malo posrnula nakon jedne uloge koja ih je “slomila”.

Jim Carrey u “Čovjek na Mjesecu”

Carrey je do svoje uloge u Formanovom “Čovjeku na Mjesecu” uglavnom bio smatran samo komičarem, pa su mu i uloge takve bile. Vrijedan izuzetak bila je uloga u filmu “Trumanov show”, a upravo ta uloga omogućila mu je da dobije i ulogu u gore spomenutom filmu.

Glumac se za potrebe filma u potpunosti uživio u lik, i to do te mjere da je užasavao reditelja svojim smicalicama, tačno kako bi to i pravi lik, Andy Kaufman, radio. To pretvaranje u drugu osobu je do te mjere bilo kvalitetno da je glumac osvojio i Golden Globe za svoju glumu. Međutim, negativna strana je da je proces uništio Carreyja i kao osobu i kao glumca.

– Kad je sve bilo gotovo, nisam se mogao sjetiti ko sam ja u stvari – izjavio je Carrey.

Martin Sheen u filmu “Apokalipsa danas”

Dok je Carrey imao problema da se sjeti da je on u stvari Jim Carrey, problemi koje je Martin Sheen doživio na snimanju filma “Apokalipsa danas” bili su značajno ozbiljnije prirode. Mladi glumac, tek 36 godina star, pretrpio je srčani udar, od kojeg se jedva oporavio.

– Nisam znao hoću li preživjeti – rekao je Sheen kasnije o snimanju filma.

Tokom snimanja scene pijanstva, glumac je rasjekao ruku, da bi nešto kasnije pretrpio srčani udar. Njegovo loše zdravlje onemogućilo mu je rad u mnogim filmovima, pa je Sheen, kao glumac, samo stagnirao. Nakon “Apokalipse danas” je glumio gotovo isključivo u drugo i trećerazrednim produkcijama.

Christian Bale u filmu “Američke varalice”

Bale je glumac koji već tradicionalno “izvodi bijesne gliste” sa svojim likovima, pa se tako vjerovatno svi sjećaju filma “Nestajanje” u kojem je Bale smršao skoro na pola svoje kilaže. Slično nešto napravio je za potrebe filma “Američke varalice” kad se udebljao skoro 20 kilograma.

– Jeo sam samo krofne i burgere – objasnio je Bale detalje o svom debljanju.

Međutim, za ulogu se Bale i ošišao, što je sigurno uticalo na njega, a i značajno više se živcirao. Sve to dovelo je do pada kvaliteta njegove glume.

Shelley Duvall u “Isijavanju”

Iako je ‘Isijavanje’ veličanstven film, za Shelley nikako nije bio. Njena uloga Wendy Torrance odlično je odrađena, ali ostavila je i fizičkog i psihološkog traga na glumici. Redatelj Kubrick je konstantno urlao na nju, a za potrebe scene s bejzbolskom palicom, rekao je rez 127 puta. Glumica je posljednji put glumila 2002. godine.

Adrien Brody u “Pijanisti”

Kako bi što bolje prikazao život Wladyslawa Szpilmana u filmu “Pijanist”, Adrien Brody se izgladnjivao, napustio je svoju djevojku te je prodao stan i auto kako bi iskusio što znači nemati.

– Iskusio sam gubitak, iskusio sam tugu u životu, no nisam znao za očaj koji se pojavi kad si gladan – rekao je Brody.

Za svoju ulogu u filmu Romana Polanskog, Adrien Brody osvojio je i Oscara 2002. godine, no nikad više nije uspio replicirati toliko dobru glumu.

Nicolas Cage u “Adaptaciji”

Za druge glumce možda se i može diskutovati o tome kada im je krenuo pad karijere, ali s Cageom je stvar sasvim jasna. Nakon uloge u filmu “Adaptacija” glumac nije glumio ni u jednom filmu kojeg vrijedi pogledati.

Čak bi se za neke od filmova u kojima se pojavio doslovno moglo reći da se isplati ne gledati ih.

Filmovi poput “Čovjeka od pruća” ili “Proročanstva” su toliko loši da mogu uzrokovati i fizičku bol prilikom gledanja. A Cageu je izgleda svejedno, pa mu karijera sve više i više izgleda komično i vrijednom sprdnje.

Isabelle Adjani u filmu “Opsjednutost”

Horor film u kojem je glavni lik opsjednuta opakom zvijeri, dovodi do scena nasilja, samoranjavanja i urlanja, što je ostavilo traga na glumici.

Adjani je još godinama pokušavala zaboraviti taj film, tako da je izbjegavala uloge koje su joj mogle donijeti slavu. Glumica se u staru formu vratila tek 1994. godine s filmom “Kraljica Margot”, no ožiljci od glume u “Opsjednutosti” su ostali.

Janet Leigh u “Psihu”

Glumica Janet Leigh u filmu “Psiho” glumila je samo par kratkih minuta, ali i to vrijeme ostavilo je traga na nju. Kao što svi ljubitelji filma znaju, njen lik pogine od noža psihopate Normana Batesa. Leigh se poslije te scene klonila i tuševa, a i glume.

Njena karijera je praktički završena tom scenom i kada provjerite gdje se pojavila nakon ‘Psiha’, samo pustoš možete naći.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA