Dvoje mrtvih u izraelskim vazdušnim napadima

1048

Najmanje Jedan Palestinac je ubijen, a stotine ih je povrijeđeno tokom protesta tokom “Dana bijesa” širom okupirane Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Pojasa Gaze, a koji su izazvani američkom odlukom da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja povuklo je ranije saopštenje da su ubijena dva muškarca.

Crveni polumjesec je također danas objavio kako je do sada pružio pomoć za 217 povrijeđenih osoba na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, dok je u Pojasu Gaze više od 20 osoba tražilo ljekarsku pomoć zbog udisanja suzavca povreda od gumenih metaka.

Izraelska vojska razbija proteste nakon džuma-namaza oko džamije Al-Aksa i širom Zapadne obale koristeći suzavac i bojevu municiju, javljaju dopisnici Anadolije sa mjesta događaja, prenosi Al Jazeera.

Palestinci protestuju zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Agencija AFP upozorila je na eskalaciju nasilja koja prijeti palestinskim teritorijima u petak, na dan zajedničke molitve muslimana, nakon poziva pokreta Hamas na “novu intifadu”, kao odgovor na američko priznavanje Jerusalema za glavni grad Izraela.

Dramatična promjena u politici SAD-a dovela je do protesta na palestinskim teritorijima pod izraelskom okupacijom, u Turskoj, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Alžiru, Iraku i mnogim drugim islamskim zemljama.

Screen Shot 2017-12-09 at 09.51.14

Jerusalem ostaje u središtu izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinci se nadaju da će Istočni Jeruzalem, koji je trenutno pod okupacijom Izraela, biti glavni grad buduće palestinske države.

Protesti se predviđaju drugdje u muslimanskom svijetu, posebno u Istanbulu i Maleziji, dan nakon protesta koji su se održali od Pakistana do Turske preko Tunisa i Jordana, gdje je nekoliko stotina demonstarnata uzvikivalo “Smrt Izraelu!” i palilo slike Donalda Trumpa.

Palestinci, koji su u srijedu pozvali na “tri dana bijesa”, zapalili su u četvrtak sliku američkog predsjednika prosvjedujući protiv njegove jednostrane i potencijalno eksplozivne odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i ondje premjesti američku ambasadu.

Ovih dana tokom protesta dogodilo se i nekoliko ograničenih sukoba između Palestinaca i izraelskih vojnika u kojima je povrijeđeno 50 osoba u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je predviđeno pojačanje izraelske vojske.

Palestinci su ranjeni gumenim ili pravim mecima u sukobima s izraelskom vojskom.

Opšti štrajk poštivan je u velikoj mjeri u četvrtak na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, palestinskom dijelu grada koji je Izrael pripojio, a koji međunarodna zajednica smatra okupiranim.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA