Dragan Čović pisao NATO zemljama o radikalizmu u BiH

1234

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon presude Ratku Mladiću, a prije presude Prliću i ostalima, poslao je pismo premijerima odnosno predsjednicima svih zemalja članica NATO-a. Čović pismom traži bržu aktivaciju MAP-a, a kao glavni problem u BiH navodi radikalizovane osobe – povratnike sa stranih ratišta.

Čović u pismu liderima svih zemalja članica NATO ističe da je aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ izuzetno značajno jer je BiH suočena sa nasljeđem radikalizovanih pojedinaca koji su iz islamskih zemalja došli tokom rata, ali i zbog odlaska državljana BiH na strana ratišta.

– Dobijanjem MAP-a do kraja godine šaljemo jake poruke svima koji žele BiH uvući u radikalizam i nestabilnost, kao i onima koji žele u ovoj zemlji da zadovolje svoje uske, posebne interese – navodi Čović u pismu predsjednicima i premijerima zemalja članica NATO.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u pismu nije spomenuo Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, niti jednog trenutka nije pomenuo da u BiH postoje suprotna mišljenja politčara kada je riječ o pristupanju NATO-a, već sve nesuglasice svodi na rečenicu “Veza sa NATO-om i sjećanja na aktivnosti NATO-a nisu ista svim ljudima”.

On ukazuje da ovaj momenat mora biti iskorišten za aktiviranje MAP-a iz nekoliko razloga.

– Postoje određene specifičnosti BiH kakve nema ni jedna zemlja iz njenog okruženja, a riječ je o nasljeđu bivših učesnika rata u BiH koji su došli iz islamskih zemalja, te odlazak radikalizovanih državljana BiH na strana ratišta.

– Njihov povratak u BiH postaje vrlo značajan test za bezbjednosne i druge institucije BiH koje brinu o miru i stabilnosti zemlje. Ovo izuzetno važno pitanje, za BiH i šire okruženje, pokazaće snagu BiH da se odupre jednoj od najvećih kriza za svako društvo, kao i za čovječanstvo u cijelosti – terorizam i radikalizam – naveo je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva je još naveo da je BiH na raskršću Istoka i Zapada, pa je time mjesto različitih političkih i drugih uticaja koji nose različite interese, te da vjeruje kako će u svemu ovome preovladati uticaj onih koji snažnije djeluju i vjeruju u BiH.

Dragan Čović je danas medijima rekao da je prije slanja pisma informisao ostale članove Predsjedništva BiH o tome.

Međutim, Bakir Izetbegović kaže kako Čovićevo pismo nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH.

– Da je usaglašeno u njemu ne bi bilo onakvih bespotrebnih kvalifikacija i predimenzioniranja jednog problema koji se smanjuje, odlazaka na strana ratišta. Mi nismo 18 mjeseci zabilježili nijedan povratak sa sirijskog ratišta. Prema tome, ono je bespotrebno. Ono može samo obeshrabriti one u NATO-u koji bi da ubrzaju put BiH ka NATO integracijama – rekao je Izetbegović.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, nije htio komentarisati pismo: – Ja pismo ne komentarišem, jer predsjedavajući Predsjedništva ima pravo da ih pošalje. I on ako ih je poslao, poslao je – izjavio je Ivanić.

Ovo pismo, Čović je, između ostalih, uputio predsjedniku SAD Donaldu Trampu, britanskom premijeru Terezi Mej i njemačkom kancelaru Angeli Merkel.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA