Deset miliona za službena vozila

529

Najmanje deset miliona maraka koštali su službeni automobili političara i funkcionera kupljeni 2017. godine, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH).

Više od 250 raspisanih nabavki automobila koje je analizirao BIRN BiH vrijedi preko 12 miliona maraka, dok je vrijednost zaključenih ugovora veća od deset miliona maraka. Za dio nabavki raspisanih u toku 2017. informacije nisu dostupne ili procedure još uvijek nisu završene.

Najskuplji automobil nabavljen prošle godine, prema dostupnim informacijama zvaničnog portala javnih nabavki, kupila je “Elektroprivreda Republike Srpske”. Informacije o automobilu kupljenom od kompanije “MRM Ljubuški” nisu dostupne na portalu i stranici “Elektroprivrede”.

Iz dokumenata dostupnih na zvaničnoj stranici preduzeća vidljivo je kako je “MRM” ponudio vozilo od 126 000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV i dao popust od 6 000 KM. Na taj način ponuđena cijena je odgovarala tenderu. Samo dan nakon potpisivanja ugovora, “Elektroprivreda” je potpisala novi ugovor s “MRM-om” za nabavku “dopunske prateće opreme za novonabavljeno putničko motorno vozilo”. Procijenjena vrijednost ove nabavke bila je 6 000 KM. Iz ove kompanije nisu odgovorili na upit BIRN BiH o ovom automobilu.

Prema podacima državnih revizora od pre nekoliko godina, prosječna cijena novog vozila je 40 000 KM, a službena vozila su u prosjeku znatno novija od privatnih. Analiza BIRN BiH pokazuje da ove godine prosječna cijena oko 160 vozila na svim nivoima iznosi 45 000 KM.

BIRN BiH je analizirao samo nabavke putničkih automobila, odnosno limuzina. Analizom nisu obuhvaćene nabavke za policiju ili druge slične službe, niti komunalna preduzeća. Kao izvor podataka je korišten zvanični portal javnih nabavki, na kojem se ne objavljuju sve provedene nabavke, a sve institucije ne objavljuju rezultate nabavki niti količinu automobila.

Povjerljivi auti kao statusni simboli

Najskuplje vozilo za pravosudne institucije u 2017. godini kupilo je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i privrednog kriminala Republičkog tužilaštva u Banjoj Luci.

Iako je u prvobitnom tenderu iznos za kupovinu bio oko 51 000 KM, ugovor dodijeljen “Autocentru Tomić” u Mostaru iznosi preko 87 000 KM bez poreza na dodatnu vrijednost.

Glasnogovornica Republičkog tužilaštva Dragica Tojagić je za BIRN BiH rekla da se automobil koristi “prvenstveno za potrebe zamjenika glavnog republičkog javnog tužioca, koji je štićeno lice od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske”.

– S obzirom da se radi o štićenom licu, podaci o tipu nabavljenog vozila smatraju se povjerljivim i ne mogu se otkrivati – kazala je Tojagić.

Tojagić je pojasnila da je automobil plaćen 59 998 KM, ali da je kupovina urađena po principu “staro za novo”, te je staro vozilo procijenjeno na ostatak iznosa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA