Dačić: Nismo sami u borbi za Kosovo

590

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da će u 2018. biti nastavljena intenzivna diplomatska akcija kako bi broj zemalja koje su priznale Kosovo bio oboren ispod sto.

On navodi da će Srbija, uz pomoć prijatelja, odbiti napade Prištine da dobiju stolicu u Unesku i Interpolu.

Pored odbrane Kosova i Metohije, Dačić navodi još četiri glavna spoljnopolitička izazova koji očekuju Srbiju u idućoj godini – odnosi sa Rusijom, put ka EU, partnerstvo sa SAD i politika vojne neutralnosti.

Šef diplomatije je rekao da su u ovoj godini započela i povlačenja priznanja Kosova od onih zemalja koje su priznale protivpravnu nezavisnost.

– I tu neće biti kraj – navodi Dačić.

Srbija je, kaže, opredijeljena za dijalog sa Prištinom, ali ako neko bude insistirao da se promijeni format briselskih razgovora i da se u njih uključi i SAD, Beograd će tražiti da se procesu pridruži i Rusija.

– Za to smo dobili i podršku predsjednika Vladimira Putina. Srbija je spremna da se dođe do prihvatljivog rješenja za sve. Srbija nije spremna da se odrekne Kosova i Metohije. U toj borbi nismo sami. Prije svega, uz nas je Rusija koja neće dozvoliti da Kosovo postane član UN-a – kaže Dačić.

Vjeruje da je svima, poslije posjete predsjednika Aleksandra Vučića Moskvi i razgovora sa Vladimirom Putinom, postalo jasno da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

– Svima potpuno nedvosmisleno poručujemo – taj film nećete gledati. Nemojte nam ispostavljati taj zahtev! Nećete dobiti pozitivan odgovor – poručio je Dačić.

Naveo je da je EU prvi strateški cilj Srbije, te da je na tom putu Srbija uradila više i predanije nego mnoge države u okruženju.

– Na tom putu, Srbija je često nepravedno kočena, uslovljavana, pa i kažnjavana, bez svoje krivice – kaže Dačić i dodaje da sa Srbijom više niko ne može da razgovara “izanđalim jezikom štapa i šargarepe” već kao sa ravnopravnim partnerom – sa suverenom državom koja ima svoje jasne ciljeve.

Srbija će, rekao je Dačić, nastaviti da razvija najbolje odnose sa SAD i njen cilj je da se u 2018. godini čuje stav zvaničnog Beograda i u Bijeloj kući.

Kaže da je Srbija odlučna da ostane vojno neutralna, te da neće ulaziti u vojne saveze i neće postati dio NATO-a.

– To nije predmet nikakvih pregovora. Istovremeno, nastavićemo vojnu saradnju i sa NATO-om, kao i sa Rusijom, Bjelorusijom i ostalim zemljama – kaže Dačić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA