BiH gubi milione zbog neizgradnje zgrade IDEEA

735

Savjet ministara već dvije godine opstruiše izgradnju objekta Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u Banjaluci, pri čemu se za svaki mjesec opstrukcije plaćaju desetine hiljada maraka, a za dvije godine je već nastala šteta od milion maraka, dok se za svaki naredni mjesec gubi više od 25 000 maraka, potvrđeno je za portal “Srpska info” iz više izvora u Savjetu ministara.

Objekat je planiran da se izgradi u Banjaluci, na lokaciji bivše kasarne Trapisti jedan u Ulici Ilije Garašanina, a riječ je o bivšoj vojnoj imovini.

– Strategijom razvoja IDDEEA iz 2009. godine, koju je usvojio Savjet ministar, planirana je izgradnja navedenog objekta, navodi se u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH. Još u julu 2010. godine komisija Savjeta ministara donijela je Odluku o izuzimanju od zabrane raspolaganja vojnom imovinom. Provedena je kompletna zakonska procedura i izvšeno je knjiženje ovog zemljišta na Republiku Srpsku, posredstvom Republičke direkcije za obnovu i izgradnju. Vlada Republike Srpske je svojom odlukom dodijelila pravo gradnje IDDEEA, bez naknade na parcelama veličine oko 17 329 kvadrata – rekao je sagovornik ovog portala.

U tekstu se podsjeća da je BiH besplatno dobila parcelu udaljenu par kilometara od centra Banjaluke na kojoj treba da se gradi navedeni objekat. Izvršeno je projektovanje objekta, te je dobijena građevinska dozvola u novembru 2014. godine, koja je plaćena iz budžeta BiH oko 1,3 miliona KM.

U budžetu BiH za 2015. godinu ovaj projekat je zakonom definisan kao višegodišnji kapitalni projekat i odmah nakon usvojenog budžeta je pokrenut postupak nabavke za izgradnju ovog objekta. Međutim, u novembru 2015. nezakonito se obustavlja tender, piše u tekstu.

Kancelarija za reviziju u finansijskom izvještaju IDDEEA za 2015. godinu daje mišljenje sa rezervom za IDDEEA zbog nezakonitog postupka obustave izgradnje ovog objekta.

– Od 2015. godine na sve načine se pokušava obustaviti izgradnja navedenog objekta u Banjaluci i to od ministra civilnih poslova u Savjetu ministara Adila Osmanovića i SDA, dok Savez za promjene to nijemo posmatra, pri čemu ni SDS ni PDP ni NDP ne čine niti jedan korak da se investira u Banjaluku – kaže sagovornik portala “Srpska info” iz Savjeta ministara.

U tekstu se ističe da se uz raznorazne izgovore pokušava obustaviti investicija u Banjaluci. Prvo je bivši direktor IDDEEA Edim Nesimi, kada je donio nezakonitu odluku da obustavi tender za izgradnju objekta, tvrdio da je u pitanju preveliki objekat. Sporno je što je Nesimi prethodno 2014. i 2015. godine, kada se projektovao navedeni objekat bio pomoćnih direktora IDDEEA i on je lično odredio dimenzije navedenog objekta, navodi se u tekstu.

– Dalje se u više navrata tvrdilo da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Ugovor kojim su zasnovani imovinsko-pravni odnosi između Republike Srpske i IDDEEA je dobio sva pozitivna mišljenja uključujući i mišljenje Pravobranilaštva BiH, što potvrđuje njegovu zakonitost. Svojim aktom od 5. sepembra ove godine Pravobranilaštvo BiH je eksplicitno konstatovalo da su imovinsko-pravni odnosi na predmetnoj lokaciji bivše vojne kasarne zakonito riješeni – ističe se u tekstu.

U tekstu se dodaje da je IDDEEA pokušala da navede da je predmetna lokacija na plavnom području. Međutim, Grad Banjaluka svojim aktom od 10. novembra 2017. u potpunosti je demantovao IDDEEA i eksplicitno naveo da nije u pitanju plavno područje.

Kao jedan od razloga IDDEEA pokušava da se opravda činjenicom da nije izdato pravo rušenja objekata koji se nalaze na toj lokaciji.

– Iako je građevinska dozvola za rušenje nominalno izdata na Republičku direkciju za obnovu i izgradnju Srpske, cijena građevinske dozvole od strane Grada Banjaluka je umanjena za iznos bivših vojnih objekata koji se nalaze na toj lokaciji, tako da su ovi objekti de fakto tretirani kao objekti IDDEEA. IDDEEA je već dobila ove objekte, a sadašnji direktor Arif Nanić ništa ne preduzima, nego čeka – kaže sagovornik portala.

On je dodao da umjesto da se radi bez odugovlačenja, IDDEEA je na zahtjev ministra Osmanovića pripremila informaciju za Savjet ministara u kojoj se predlaže kupovina novog objekta ili lokacije za izgradnju.

– Na ovaj način bi se učinila višemilionska šteta budžetu. Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara je u više navrata upozoravalo IDDEEA da moraju vršiti svoju zakonsku obavezi i početi izgradnju objekta, te da će se napraviti višemilionska šteta. IDDEEA se na navedeno upozorenje oglušila, te se tender ne objavljuje – ističe se u tekstu.

Suprotno svojim obavezana, navodi se u tekstu, IDDEEA zakupljuje dodatnih 220 kvadrata u Medicinskoj elektronici za izradu pasoša od septembra 2017. godine. Iako IDDEEA po zakonu nije nadležna da pravi pasoše, zakupljen je dodatni prostor koji je u ovoj godini već plaćen 18.000 KM iako se u njemu ništa ne nalazi.

– Zbog svega navedenog nije pokrenuta investicija u Banjaluci koja je mogla da zaposli desetine radnika. Predstavnici Saveza za promjene ovo nijemo posmatraju, dok Osmanović na sve načine pokušava da dovede do situacije da se ovaj objekat ne gradi. Suprotno tome, pokušava se kupiti novi objekat ili se pokušava kupiti lokacija da se gradi novi objekat. Obje ove varijante će prouzrokovati višemilionsku štetu za budžet – ističe se u tekstu.

S obzirom da je već plaćena građevinska dozvola, budžetom je predviđeno da se za ovakav objekat izdvoji za izgradnju oko 1.600 KM po kvadratu. Ukoliko se odustane od izgradnje i odluči za kupovinu, a s obzirom na tržišne cijene u Banjaluci, najmanje će se utrošiti 3.000 KM po kvadratu, pa će se dodatno morati ulagati u rekonstrukcije, a izgubiće se građevinska dozvola, što čini štetu veću od 1.5 miliona KM, a moći će se kupiti duplo manje kvadrata objekta.

Ako se, pak, bude tražila nova parcela, ona će se morati platiti, pa će se ponovo morati projektovati i plaćati nova dozvola, a važeća će propasti. U ovom slučaju šteta je veća od tri miliona KM. Sada se postavlja pitanje čiji je interes da se upropasti izgradnja ovog objekta i zašto se građani dovode u situaciju da plaćaju štete. Nesporna odgovornost je na direktoru IDDEEA Naniću, ali je pitanje da li on radi po nalozima ministra civilnih poslova Osmanovića, navodi se u tekstu koji je objavio portal “Srpska info”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA