Beba rođena sa srcem van tijela uspješno se oporavlja

908

Uprkos tome što joj niko nije davao mnogo šansi, bebi u Velikoj Britaniji, koja se rodila sa srcem van tijela, hirurzi, predvođeni doktorom Brankom Mimićem, uspjeli su da spasu život.

Vanelopi Houp je nadmašila sve „crne prognoze ljekara“ i danas slavi 21. dan. Za kratko vrijeme, imala je tri složene operacije kako bi se srce vratilo u grudni koš. Roditelji su presrećni.

Ako se sjetite kakva je bila na rođenju i sada, zahvaljujući hirurzima – to je više nego čudo – kaže majka Naomi Findli.

Otac Din Vilkins ističe da im je svima “laknulo” i da je to bio divan trenutak.

Anomalija je otkrivena rutinskom kontrolom u devetoj nedjelji trudnoće.

Njeni roditelji, Naomi i Din iz Notingema, nisu ni pomišljali na prekid trudnoće. Za bebu su se zainteresovali mnogi britanski hirurzi, neonatolozi i anesteziolozi.

Doktor Branko Mimić, šef hirurgije na kardiološkom odeljenju „Ist midlends“ bolnice Glenfild u Lesteru, objašnjava da, ipak, treba biti oprezan i sačekati još malo.

– Uprkos tome što se sada sve čini suštinski normalnim, što bi trebalo da znači da će sve biti u redu, kod rijetkih slučajeva, poput Vanelopinog, gotovo je nemoguće da budemo sigurni u to – objašnjava Mimić.

– Razmišljali smo o internoj zaštiti kostiju, uz pomoć plastike i 3D štampača, ili nečeg organskog što bi organizam mogao da prihvati – objasnio je Frensis Batlok, dečji kardiolog.

Njena rijetka dijagnoza, ektopija kordis, dešava se jednom u milion porođaja, a stručnjaci kažu da rijetko koja beba dočeka rođenje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA