Albanski zvaničnici nervozni, protiv koga će biti podignute optužnice?

608

Vladajuće albanske partije nisu uspjele da blokiraju rad Specijalnog suda za zločine OVK, što je izazvalo paniku među najvišim albanskim zvaničnicima. Prema nekim izvorima, Specijalni sud bi trebao da objavi prve optužnice, najkasnije poslije Nove godine. 

To je ujedno i razlog nastojanja vladajućih albanskih partija da pošto-poto sazovu vanrednu sjednicu kosovske skupštine, na kojoj bi blokirali rad Specijalnog suda.

Predsjedništvo kosovske skupštine preksinoć po drugi put nije uspjelo da obezbijedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda, što je potez zbog kojeg su američki, britanski i njemački ambasadori najavili “opštu izolaciju Kosova”.

Prema nezvaničnim saznanjima, pomenuta inicijativa potekla je od simpatizera i poslanika Tačijeve Demokratske partije Kosova, koji smatraju da bi se njihov lider i aktuelni predsjednik među prvima mogao naći na spisku onih protiv kojih će biti podignute optužnice Specijalnog suda za zločine OVK. Upravo zato su i veterani OVK, koji čvrsto podržavaju Tačija, pokušali da peticijom pokrenu pitanje ukidanja ili promjena Specijalnog suda koje bi se odnosile i na to da se sudi i Srbima za navodne ratne zločine.

VULIN: PREKINUTI PREGOVORE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da lično smatra da ukoliko u Prištini uspije pokušaj ukidanja Suda za ratne zločine OVK na KiM, treba “prekinuti pregovore”. – To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Onaj ko bi to pokušao da uradi mora da bude svjestan da će naići na veoma odlučnu reakciju Srbije. Ovo govorim u svoje ime i nije stav Vlade, jer Vlada nije zauzimala stav o tom pitanju – naglasio je ministar Vulin uz napomenu da je od dolaska međunarodne zajednice ubijeno više od 1 000 Srba na KiM.

Uprkos dosadašnjoj podršci potezima Albanaca, ova incijativa izazvala je žestoke reakcije predstavnika međunarodne zajednice, čiji su predstavnici preksinoć, a i juče ujutru, održali niz sastanaka sa kosovskim zvaničnicima.

– Usvajanje pomenute inicijative odvelo bi Kosovo u izolaciju i ovakav potez predstavljao bi “nož u leđa SAD” – prenijeli su prištinski mediji izjavu američkog ambasadora Grega Delavija, koji se tim povodom susreo sa Tačijem rekavši mu da “inicijativa predstavlja sraman potez”.

I britanski ambasador Rori O’Konel, inicijativu na predsjedništvu kosovske skupštine ocijenio je “kao najopasniju poslije ratnih dešavanja na Kosovu”. Inače, bez obzira na to što vanredna sjednica još nije zakazana, inicijativa 43 poslanika i dalje je u opticaju, jer se spekuliše o novim terminima eventualne vanredne sjednice kosovske skupštine.

– Suštinska namjera 43 poslanika koji su podržali inicijativu veterana OVK jeste da se, poštujući Ustav Kosova, ukine Specijalni sud za ratne zločine – ističe izvor za “Novosti”.

Predstavnici Srba nisu željeli da komentarišu posljednja dešavanja u Prištini. Inače, poslanici Srpske liste su u petak popodne odmah po usvajanju Prijedloga zakona o budžetu za narednu godinu napustili zgradu Skupštine.

Veselji proglasio zimsku pauzu

Predsjedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji juče je saopštio da će skupština biti na zimskoj pauzi do 14. januara, nakon što je u petak uveče propao pokušaj sazivanja vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se razmotrilo ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Prištinski list “Gazeta ekspres” prenosi da je Veselji naveo da je “sve što se desilo preksinoć u vezi sa Specijalnim sudom bilo u okvirima parlamentarnih pravila” i da je ocijenio da “odnose sa SAD treba održati uprkos razlikama u vezi sa radom Specijalnog suda”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA