Kadirov: Sjetite se Vijetnama, Iraka, Libije, Beograda…

1102

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je kako je ponosan zato što snosi sankcije po američkom “Zakonu Magnicki”. On je sarkastično dodao da bi SAD kršioce ljudskih prava trebalo da traže kod kuće “u Bijeloj kući i Pentagonu”.

Dodao je da je polaskan time što je u srijedu, zajedno s još četiri ruska državljana, dobio sankcije od SAD. Dodao je kako se osjeća kao “vrlo istaknuta osoba” s obzirom na to da mu posvećena tolika pažnja.

– Oh, spisak Magnicki… To znači da kršim ljudska prava. Jadni Amerikanci! Jedna mala, ali ponosna Čečenska Republika progoni cijelu zemlju. Dakle, zabranjeno mi je da uđem u SAD. Ali, da li bih se ja prijavio za vizu, imam li imovinu u američkim bankama? Već sam to rekao, ali opet ću ponoviti, ne bih išao u SAD čak ni kada bi mi za nagradu ponudili monetarne rezerve cele zemlje – rekao je sarkastično Kadirov.

Kadirov tvrdi kako nije dobio sankcije zbog navodnog kršenja ljudskih prava, već zbog svoje nemilosrdne i dugotrajne borbe ​​protiv terorista, od kojih su mnogi bili “učenici američkih tajnih službi”.

– Ponosan sam što sam naljutio američke obavještajne agencije. Kažu da su sankcije povezane s kršenjima ljudskih prava. Pa zašto traže ljude na drugom kraju svijeta da bi popunili spisak druge strane svijeta kada se takvi nalaze u Bijeloj kući i Pentagonu? – rekao je.

Kadirov ima svoj spisak ratova i kršenja ljudskih prava u koje su uključene Sjedinjene Države i zapitao se jesu li “svi predsjednici SAD i ministri odbrane” takođe bili pod sankcijama.

– Jeste li zaboravili masakrirane autohtone Amerikance, milione afričkih robova, žrtve Hirošime i Nagasakija, milione Vijetnamaca, Avganistan, Irak, Libiju, Beograd… Moj spisak sadrži hiljade krvavih djela SAD – rekao je Kadirov.

– Kome onda zvono zvoni? – zaključio je čečenski lider dodajući da “u Čečeniji vlada mir i stabilnost, a SAD prolijeva krv po cijelom svijetu”.

Američki “Zakon Magnicki” donesen je 2012. godine, nakon smrti pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru Butirka. Magnicki, borac za ljudska prava, nasmrt je pretučen u zatvoru zbog otkrivanja korupcijske mreže u ruskom poreskom i policijskom sistemu.

“Zakonom Magnicki” uvedene su zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava ruskim zvaničnicima za koje Bijela kuća procijeni da krše ljudska prava.

Kao odgovor Rusija je usvojila “Zakon Dima Jakovljev”, kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju djecu iz Rusije, nakon više slučajeva zlostavljanja. Zakon je nazvan “Dima Jakovljev” po istoimenom dječaku koji je umro od toplotnog udara 2008. godine, nakon što su ga njegovi američki usvojitelji ostavili satima zaključanog u pregrijanom automobilu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA