Otvoren prvi “Robokids” centar u Srpskoj (VIDEO)

1956

Stvaranje zajednicu djece i mladih okrenutu ka učenju i usavršavanju u STEM oblastima cilje novootvorenog Centra za edukaciju djece i mladih “Robokids”. Ovo je prva edukativna ustanova ovakvog tipa u Banjaluci i Republici Srpskoj.

– Djeca će konkretno moći pohađati kurseve iz robotike, programiranja, prirodnih nauka i kreativnih disciplina i stranih jezuika, no ono na šta bismo mi posebno stavili akcenat su u stvari kursevi robotike za djecu koji su prilagođeni njihovim godinama i mogućnostima – rekla nam je Tatjana Pavlović, koordinator za nastavu u “Robokids centru”.

Kursevi počinju u februaru. Cijene će biti pristupačne. I to nije sve, kažu u “Robokidsu”.

– Ja bih pozvala roditelje da u toku decembra u januara da nam se jave. Imaćemodemo časove tokom kojih ćemo oformiti grupe. Samo da napomenem da će ti kursevi biti besplatni. Više informacija može se pronaći na veb sajtu robokids.xyz i na društvenim mrežama – naglasila je Željka Gajić, stručni saradnik u “Robokids” centru.

Djeca su veoma zadovoljna viđenim. Ovdje je, kažu, sve drugačije. I zanimljivije. Otvaranje “Robokids” centra u Banjoj Luci, podržali su organizacija Save the Children, USAID i Ambasada Švajcarske u BiH, te brojni donatori među kojima je i kompanija “Elta kabel” prepoznavši njegov značaj za društvenu zajednicu.

– Cilj je da nekako podstaknemo omladinu da svoje ideje mogu konačno i da realizuju, da ih nekako motivišemo, da se bave, ovim, to su najaktuelnije oblasti, možda nama malo strane, ali se nadamo da će naša djeca i omladina savladati sve te nove tehnologije koje sav naš tehnološki razvoj zahtjeva iz dana u dan – istakla je Iva Đudurović, PR kompanije “Elta kabel”.

U lokalnoj zajednici zadovoljni što je Banjaluka dobila centar ovakvog tipa. Zadovoljni su i činjenicom što se baš privatni sektor upustio u projekat ovakve vrste.

– Svijet se mijenja tako brzo da ga je skoro nemoguće pratiti, a kamoli stizati. Djeca koja su danas u uzrastu osnovnih i srednjih škola ko zna kojim će se sve zanimanjima baviti. Za našu djecu je veoma važno da imaju jedan ovakav prostor u kojem će moći na jednom edukativnom pa i zabavnom nivou upoznati sa modernim dostignućima – smatra Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Centar za edukaciju djece i mladih “Robokids” širom je otvorio svoja vrata. Nalazi se u Jevrejskoj ulici na broju 51 . Kurseve će voditi najpoznatiji predavači iz oblasti robotike i programiranja iz Banjaluke i regiona.

Ljubinko Spasojević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA