Zaokružena investicija za izgradnju nove toplane (VIDEO)

621

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su odluke koje se odnose na refinansiranje dugova starog preduzeća “Toplana” kroz emisiju obveznica u iznosu do 8,5 miliona KM i na aranžman grada sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju nove “Eko-toplane Banjaluka”.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da je aranžman sa EBRD-om u iznosu od 16,3 miliona KM veoma povoljan, te da je i reputaciono za grad izvanredna stvar, jer predstavlja međunarodnu procjenu i potvrdu ispravnosti projekta izgradnje nove toplane.

– Uradili su sve detaljne analize i onda odobrili aranžman, kojim se zaokružuje naša investicija u `Eko-toplanu Banjaluka` od 15 miliona KM i do milion KM u obrtna sredstva – rekao je Radojičić nakon današnje sjednice.

On je naveo da sadašnje preduzeće “Toplana” loše grije, koristi mazut kao energent i ima više od 80 miliona KM duga, zbog čega nije više sposobno samo da funkcioniše, jer ne može ni da se zaduži, a ni da nabavlja energent.

– Zato smo i ušli u proces restrukturisanja dugova i obaveza stare toplane kako bi je osposobili da radi, do onog momenta kada nova toplana potpuno preuzme funkciju. Time Grad spasava svoje javne finansije, jer mi smo žirant staroj toplani u iznosu od 30 miliona KM, koje će bez ikakve dileme vraćati grad – naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, prvi kotlovi nove toplane trebalo bi da budu pušteni u probni rad oko 15. novembra, a “Eko-toplana Banjaluka” da preuzme grijanje 31. decembra.

– Stara Toplana će ostati u određenom stanju hibernacije, jer će nova koristiti dio njenih kapaciteta, od vode i bunara, pa do dijela mreže dvije rejonske toplane – rekao je Radojičić.

On je dodao, da će dio radnika stare da preuzme nova toplana, dok će dio biti tehnološki višak, koji će biti zbrinjavan na zakonski način.

Govoreći o nabavci drvne sječke za “Eko-toplanu Banjaluka”, Radojičić je rekao da je potpisan ugovor sa preduzećem “Šume Republike Srpske” za nabavku ovog energenta.

– U posljednje tri sedmice razgovarao sam i sa dvoprerađivačima, koji žele da `Eko-toplani` prodaju svoje nusproizvode, odnosno otpade od njihove prozvodnje, što je potencijalno gorivo za toplanu – rekao je Radojičić.

Šef Kluba odbornika Sloboda u Skupštini Banjaluke Milenko Jaćimović rekao je da ne vidi načina da nova toplana bude puštena u rad do kraja godine, jer su radovi na izgradnji završeni tek oko 60 odsto.

– Trenutno je u toku montaža samo dva kotla, od ukupno 10, te nam je jasno da od projekta, koji je u Skupštini dobio podršku, neće biti ništa do 31. decembra – rekao je Jaćimović.

On je naveo da je juče sa kolegama iz Kluba posjetio radilište nove toplane, te da nije bio u mogućnosti ni da dođe do podatka, koliko je kompanija IEE, kao većinski vlasnik, uložila u novu toplanu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA