Za svakog: Savjeti balerina za fit liniju

1572

U svijetu balerina postoje razna striktna pravila. To je sve za jedan cilj – da baš uvijek budu u top formi, a da bi u tome uspjele, one vrlo rano počinju da usvajaju određene navike u prehrani kojih se možete držati i vi, čak i ako se ne planirate baviti baletom.


Ne znate na šta mislimo? Krenimo redom.

1. Ublažite sva pića

Isprobajte sljedeći trik: omiljene mliječne napitke ublažite vodom. Npr. u čašu mlijeka ubacite kockicu leda, jer će ovako vaš napitak imati mnogo manje masnoća pa ćete tako smanjiti rizik od nadutosti.

2. Nemojte se odricati omiljenih jela

To ne znači da u njima trebate pretjerivati, ali nemojte ih ni u potpunosti izbaciti iz jelovnika, nego ih samo učinite zdravijim. Npr. ako jedete hamburger, dodajte mu salatu, paradajz i slično, a ne pomfrit.

3. Ne izbacujte ugljikohidrate iz prehrane

Izbacivanje ugljikohidrata u potpunosti iz prehrane velika je greška koju prave mnogi kada žele da omršave. Oni su glavni izvor energije, a njihov nedostatak izaziva umor, kao i druge probleme sa tijelom. Umjesto toga, birajte ih pametno.

4. Pijte vodu pravilno

Uvaženo je pravilo kako odraslom čovjeku tokom dana trebaju dvije litre vode. Međutim, vrlo je važno i to kada pijete vodu. Naime, balerine ne piju vodu dok jedu ili odmah nakon što završe sa obrokom. Ovaj trik pomaže pri regulisanju želučane kiseline i osigurava pravilnu probavu.

5. Ne miješajte proteine različitih grupa

Ako želite pravilnu probavu, nemojte praviti ovu grešku. Meso, riba, mliječni proizvodi i jaja vrlo su loša kombinacija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA