Tužilaštvo odbacilo prijave novinara, NUNS i NDNV ogorčeni

541

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave novinara koji su bili napadnuti na skupu ispred Doma Narodne skupštine organizovanom povodom inauguracije predsjednika Aleksandra Vučića.

Tužilašto je, pozivajući se na izjave svedoka, navelo i da nije bilo ugrožavanja sigurnosti ili nasilničkog ponašanja prema novinarima.

To tužilaštvo je donijelo rješenje “kojim su odbačene predmetne krivične prijave” i navelo da njihovi podnosioci imaju pravo na prigovor”, navodi se u saopštenju. Kako se navodi, tužilaštvo je utvrdilo da se u konkretnom slučaju “eventualno radi o prekršaju iz oblasti javnog reda i mira”.

– Ministarstvu unutrašnjih poslova je naloženo da se protiv učesnika skupa podnesu prekršajne prijave Prekršajnom sudu, a zbog prekršaja predviđenih Zakonom o javnom redu i miru – navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je podsjetilo da je “povodom događaja ispred Doma Narodne skupštine i na Trgu Nikole Pašića 31. maja kada su prema napisima u medijima napadnuti novinari” formiralo po službenoj dužnosti predmet radi provjere medijskih navoda. Navodi se i da su 2. i 6. juna ispitana sva lica koja su smatrala da su tada bila oštećena:

– Sve izjave date od strane lica koja su smatrala da su oštećena ovo tužilaštvo je tretitalo kao podnijetu krivičnu prijavu protiv NN lica, te je sproveden jedinstveni postupak.

Ispred Skupštine Srbije napadnuta je novinarka lista Danas, saradnik agencije Tanjug, novinarka Radija Beograd, kao i novinari Insajdera i Vajsa i učesnik protesta “Protiv diktature”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocijenili su da je odluka Tužilaštva o odbacivanju krivične prijave sramna i da predstavlja dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu s pravom i pravdom, već isključivo u interesu vlasti i vladajućih stranaka.

Dva udurženja ocijenila su da obrazloženje odluke predstavlja “poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica koje su građani Srbije imali priliku da vide u medijima na fotografijama koje su prikazali nasilje aktivista Srpske napredne stranke nad novinarima”.

NUNS i NDNV naveli su da će posle ove odluke razmotriti svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbjednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja “pošto se ozbiljno postavlja pitanje smisla njegovog postojanja s obzirom na poražavajuće rezultate nadležnih državnih organa u zaštiti bezbjednosti novinara”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA