Sportski vremeplov: Dan kada je rođen moderni olimpijski pokret

535
olimpijski pokret

Na današnji dan 1892. godine francuski pedagog i istoričar, baron Pjer de Kuberten pokrenuo je novi, moderni olimpijski pokret.

Zapravo, bila je to samo ideja i vizija o oživljavanju duha olimpizma koja je nedugo potom i realizovana. Inspirisan arheološkim nalazima iz doba drevne Grčke u Olimpiji, kao i sportskim takmičenjima u Velikoj Britaniji, De Kuberten je skovao plan da obnovi tradiciju sportskih nadmetanja poznatih kao Olimpijske igre. Tim više jer je kao pedagog shvatao važnost sporta i fizičke kulture u razvoju mladog čovjeka.

Baronovim željama za obnavljanjem Igara pogodovalo je i to što je u tom periodu rastao međunarodni interes za sve što je antičko, jer su nekako baš u to vrijeme arheolozi otkrivali, do tada skrivena, istorijska mjesta poput Mikene ili Troje.

Kako je vrijeme odmicalo, Pjerova ideja i novi olimpijski pokret su dobijali sve više zagovornika. Potom je De Kuberten organizovao međunarodni kongres na Univerzitetu Sorbona u Parizu 23. juna 1894. Na istom je i zvanično osnovan Međunarodni olimpijski komitet MOK, a De Kuberten je izabran za generalnog sekretara. Odlučeno je i da se prve moderne Igre održe u Atini 1896. i da se potom održavaju svake četiri godine.

Baron je nakon premijernog izdanja smotre preuzeo predsjedavanje MOK-om. Odstupio je sa funkcije poslije Igara u Parizu 1924. Do smrti 1937. bio je počasni predsjednik MOK.

Rođen Radomir Antić

o Godine 1948. rođen je Radomir Antić, bivši srpski fudbaler i selektor, te jedini trener u istoriji koji je vodio Barselonu, Real i Atletiko Madrid. Nosio je dres Slobode, Partizana, Fenerbahčea, Saragose, Lutona. Trenersku karijeru počeo je u Humskoj, da bi 1988. godine otišao u Španiju i redom predodio Saragosu, Real Madrid, Ovijedo, Atletiko Madrid, Barselonu i Seltu. Bio je selektor Srbije od avgusta 2008. do septembra 2010. “Orlove” je odveo na Mundijal u Južnoj Africi, oni su tamo razočarali, nakon čega je ušao u sukob sa tadašnjim predsjednikom FSS Tomislavom Karadžićem. Dobio je otkaz, koji je “naplatio” sa približno dva miliona evra odštete.

Čudesan povratak Harvarda

o Dvije decenije kasnije, fudbaleri koledža Harvard su napravili čudesan povratak protiv “najljućeg” rivala, Jejla. Gubili su 13:29, a potom su na nestvaran način u posljednje 42 sekunde ostvarili dva tačdauna, upisavši još četiri dodatna poena iz konverzije, za veliki remi 29:29. O veličini tog podviga govori i naslov iz izdanja “Harvard Krimsolna”, inače studentskih novina: “Harvard je pobijedio Jejl, 29:29”.

Petorka osuđena zbog namještanja

o Na današnji dan 1981. pet bivših košarkaša Boston koledža proglašeni su krivim za namještanje rezultata. Najgore je prošao Rik Kun, koji je 28 mjeseci proveo u zatvoru.

Trijumf Ivandera Holifilda

o Deset godina kasnije Ivander Holifild je osvojio pojas u teškoj kategoriji. Najprestižnija titula mu je pripala pošto je u sedmoj rundi nokautirao Berta Kupera.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA