Raste broj migranata koji ulaze u BiH!

502

Proteklih devet mjeseci obilježilo je znatno intenziviranje pokušaja ilegalnog ulaska migranata iz Srbije u BiH, rekao je načelnik Terenske kancelarije “Sjeveroistok” Bijeljina Dragan Kulić.

– Policijski službenici Granične policije BiH su na području graničnog prelaza Rača i graničnom pojasu u širem rejonu tog prelaza spriječili 16 grupa migranata, ukupno 83 strana državljanina – naveo je Kulić.

Prema njegovim riječima, dominiraju državljani Pakistana (54), Avganistana (26), Indije (dva) i Sirije (jedan).

Kulić kaže da je u ovom periodu odbijen ulaz u BiH za 383 stranih državljana, što je za 4,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On navodi da su najčešći razlozi za odbijanje ulaska strancima u BiH neposjedovanje putne isprave u 215 slučajeva, neposjedovanje vize u 136 slučajeva, te neposjedovanje sredstava za izdržavanje u 12 slučajeva.

– Otkriveno je 98 lica u pokušaju nezakonitog prelaska granice, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 10 – rekao je Kulić.

Prema njegovim riječima, u proteklih devet mjeseci otkriveno je ukupno 119 krivičnih djela, što je za 3,25 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

– Preovlađuju krivična djela falsifikovanje isprave (30), zatim nedozvoljen promet akciznim proizvodima (devet), neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (šest), krijumčarenje (četiri), nedozvoljena trgovina (četiri) – naveo je Kulić.

Na osnovu izvještaja o radu Terenske kancelarije “Sjeverostok” Granične policije BiH, otkriveno je 966 prekršaja, gdje dominiraju prekršaji iz Zakona o putnim ispravama (149), Zakona o graničnoj kontroli (134), Zakona o strancima (60).

Po potjernicama i drugim vrstama potraga otkriveno je 686 lica, a privremeno oduzeto 167 dokumenata koje su potraživali nadležni organi u BiH i Interpol.

Otkriveno je i privremeno oduzeto 25 motornih vozila za kojima su tragali nadležni organi u BiH, odnosno Interpol ili je riječ o vozilima koja su bila predmet izvršenja krivičnog djela.

Na području djelovanja Terenske kancelarije “Sjeveroistok” Bijeljina granicu je u proteklih devet mjeseci prešlo 12 908 409 putnika, što je za 5,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Granicu je na ovom području prešlo i 4 755 015 prevoznih sredstava, od čega 4 292 633 automobila, 381 584 teretnih vozila, 58 358 autobusa, što je za 4,47 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA