Putin uručio Orden prijateljstva Tomislavu Nikoliću

493

Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je danas predsjedniku Nacionalnog savjeta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislavu Nikoliću Orden prijateljstva za lični doprinos u jačanju partnerstva i prijateljstva između dvije zemlje.

– Svako ko odlikuje razmišlja kome daje orden, kao i onaj ko prima odlikovanje razmišlja od koga ga je primio – rekao je Nikolić uoči svečane ceremonije.

On je podsjetio i da je 2014. godine odlikovao Putina najvišim srpskim priznanjem — Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Ukaz o dodjeli Ordena prijateljstva Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vrijeme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsjednika Srbije.

Visoka državna nagrada Ruske Federacije bivšem predsjedniku Srbije je uručena u Kremlju, na svečanosti povodom Dana nacionalnog jedinstva.

– Ovaj orden u ime građana Srbije dobijam od Ruske Federacije, države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika. Ovaj orden dobijam od ruskog naroda, koji nam je blizak po porijeklu, jeziku, vjeri, istoriji, sa kojim gradimo zajedničku budućnost – rekao je Nikolić na ceremoniji.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je Putin, kako je rekao, prepoznao napore koje je on kao predsjednik Srbije, od maja 2012. do maja 2017. godine, „uložio da i pored mnogobrojnih teškoća i prepreka naše odnose dovedemo do nivoa strateških“. Nikolić je u razgovoru sa novinarima rekao da su „novi predsjednik i Vlada Srbije na istom putu da razvijaju saradnju sa Rusijom“.

On je naveo da je Kancelariju, na čijem je čelu, osnovala Vlada Srbije, a da su devet ministara članovi Savjeta i naglasio je da će uskoro biti novih programa saradnje sa Rusijom, ali nije precizirao o čemu je riječ.

– Na dobrom smo putu da bolje sarađujemo, očekujemo ruske investitore – rekao je Nikolić.

On je, međutim, ocijenio i da spoljnotrgovinska razmjena nije u skladu sa dobrim odnosima koje imamo Rusijom. Nikolić je takođe naglasio i da niko ozbiljan u Srbiji nije bio protiv saradnje sa prijateljskom Rusijom sa kojom nas vežu tradicionalne istorijske, religiozne, kulturne i druge veze.

Državna nagrada Rusije — Orden prijateljstva dodjeljuje se od 1994. godine stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumijevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura. Prošle godine je Ordenom odlikovan proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina. U Rusiji se danas nizom manifestacija obilježava Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u znak narodnog ustanka oslobođenja Moskve od Poljske u 17. vijeku, a Ruska pravoslavna crkva i pravoslavni vjernici slave Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA