Prijedor među najzagađenijim gradovima! (VIDEO)

853

Iako nema razvijenu industrijsku proizvodnju, ni pretjerano gust saobraćaj, Prijedor je, prema istraživanjima Udruženja “Eko akcija” iz Sarajeva jedan od najzagađenijih gradova u BiH.

Pretpostavlja su da su magla, smog i ložišta najveći zagađivači. U pomenutom udruženju ističu da ih posebno brine to što mnogi nisu svjesni tog problema i opasnosti koje on može izazvati, prevenstveno po zdravlje.

– Može izazvati posljedice koje će trajati cijeli život. Osim toga, izuzetno je opasan za nerođenju djecu. Ovo zagađenje može dovesti do pobačaja, preranog porođaja, rođenja djeteta sa malom težinom – rekao nam je Anes Podić, član Udruženja “Eko akcija”.

Zbog svega ovoga Prijedor važi i za jedan od gradova sa najvećim brojem oboljelih od astme, bronhitisa i drugih plućnih bolesti. U Udruženju “Anemona”, koje okuplja oboljele od astme tvrde da im upravo magla i zagađen vazduh predstavljaju veliki problem.

– Možemo pomoći svojoj djeci na taj način da kada izlaze da imaju neku masku i da ne dišu taj zagađeni zrak. Astmatičarima smeta promjena temperature, pa je njima i teško spriječiti te astmatične napade – tvrdi Ilinka Macura, predsjednik Udruženja “Anemona”:

– U Prijedoru ima dosta oboljelih od astme. To možemo povezati sa nečistim vazduhom, pogotovo u zimskom periodu, kada nema sunca i kada dolazi do skupljanja magle i dimnih čestica – naglasila je dr Azra Pašalić, pedijatar.

Većina Prijedorčana ne zna da živi u jednom od najzađenijih gradova u zemlji. Ono što im smeta jeste upravo veliki broj maglovitih dana tokom godine.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina prva je u Evropi, a druga u svijetu po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim vazduhom. Zato je, upozoravaju stručnjaci, krajnje vrijeme da se probudi svijest o tome i da institucije i pojedinci udruže snage u borbi protiv zagađivanja vazduha i životne okoline.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA