Presuda Mladiću, region na nogama!

981

Ratku Mladiću je pred Haškim tribunalom izrečena prvostepena presuda doživotne kazne zatvora. Nakon presude region je “proključao” od izjava regionalnih ali svjetskih funkcionera.

Dodik: Sraman šamar Srbima, Srpskoj ne mogu ništa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je haška presuda generalu Ratku Mladiću sraman šamar Srbima, te istakao da će biti odbačeni bilo kakvi pokušaji da se ta presuda koristi kao povod ili razlog za bilo kakva nova politička reagovanja prema Srpskoj.

Dodik

– Sve ovo doživljavamo kao nastavak stereotipa o unaprijed osuđenim Srbima kojima je isporučen ogroman broj kazni. Međutim, ovo ne doživljavamo ni kao presudu Republici Srpskoj, ni njenoj vojsci, niti srpskom narodu u cjelini. Ovo doživljavamo kao još jedan sramni šamar srpskim žrtvama čije stradanje nije procesuirano i nikad osuđeno – naveo je Dodik.

On je rekao da presuda, koja je danas izrečena Mladiću, nažalost, nije nikakvo iznenađenje i predstavlja dio kontinuiteta antisrpskih odluka i presuda protiv Srba u cjelini.

On je ocijenio da će ta presuda samo osnažiti stav Srba da je za njih general Mladić heroj i patriota.

– Presuda je dokaz neadekvatnog tretmana žrtava i apsolutno je selektivna i prema žrtvama i prema počinjenim zločinima koje godinama sprovodi Haški tribunal – rekao je Dodik.

On je naveo da je za Srbe Mladić oduvijek bio heroj, jer je čovjek koji je u nemogućim uslovima organizovao i vodio Vojsku RS sa ciljem da odbrani i sačuva slobodu svog naroda.

Dodik je istakao da je Mladić čovek kojeg Srbi vide kao nekoga ko je spriječio novi genocid koji im je pripreman u BiH i Hrvatskoj, te naveo da se general i prvo rukovodstvo Republike Srpske na čelu sa Radovanom Karadžićem ne može izbrisati iz percepcije naroda, već će samo ojačati mit o njima.

– Mi odbacujemo mogućnost da je to presuda bilo kakvoj priči o Republici Srpskoj. To samo u percepciji Bošnjaka u BiH postoji – rekao je predsjednik Srpske.

On je rekao i da je presuda nepravedna i da u tom pogledu Haški sud treba izbaciti iz svih udžbenika i kolektivne percepcije o njemu.

– Naprosto, to je kad je formirano sve bilo napisano. A onda su samo hapšeni oni od Srba koji su tamo trebalo da budu privedeni da im se saopšti optužnica. Dakle, nemamo namjeru ni da saslušamo bilo kakve pokušaje da nam neko bilo šta od ovoga predoči kao obavezu ili neki problem Republike Srpske – naglasio je Dodik.

Ivanić: Tribunal nije dijelio pravdu nego politiku

mladen_ivanic

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da se od Haškog tribunala, koji je do ove presude Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

– Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora – to o ovom sudu dovoljno govori – izjavio je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske rekao je da nikako ne treba odustati od podrške generalu Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku.

On je rekao da presuda generalu Mladiću pokazuje da se nastavlja sa negativnim odnosom prema Srbima, kao i da će Haški tribunal ostati upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku.

– Haški tribunal je umjesto povjerenja donio nepovjerenje, a umjesto pomirenja dovešće do novih političkih sukoba – upozorio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica, uvjeren sam da se većina Srba s njim ne poistovjećuje

Bakir Izetbegovic

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je tokom obraćanja javnosti još jednom ponovio sve tačke optužnice po kojima je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu i izrazio nadu da će presuda donijeti otrježnjenje.

– Namjerno sam ovo pročitao kako bismo se još jednom sa tim suočili. Sudija je rekao da će Mladić u cijelom svijetu ostati upamćen kao zločinac. Izražavam duboko saučešće žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je Mladić bio izvršilac – rekao je Izetbegović.

Dodao je kako je uvjeren da se tiha većina Srba ne poistovjećuje s Ratkom Mladićem i da ne opravdava njegova djela.

– Takav teret se neće moći u budućnosti nositi. Potrebno je skinuti hipoteku zločina sa naroda i fokusirati je na pojedince jer to je garant dobre budućnosti naroda u BiH. Mladić je zločinac i kukavica. Radi budućnosti i boljih odnosa sa komšijama nijedan narod ne bi smio odlikovati ratne zločince, dizati im spomenike, Ratka Mladića nazivati herojem i nadam se da će ova presuda donijeti prihvatanje istine kao bolji put za prihvatanje bolje budućnosti u odnosu na lošu prošlost – dodao je.

Čubrilović: Haški tribunal nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe

čubrilović-696x462

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal, prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću, nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske, čime je još jednom očigledno pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

– Po utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije – istakao je predsjednik Narodne skupštine.

Čubrilović je naglasio da je Haški tribunal, kažnjavajući Srbe kojima je izrekao oko 1 200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobađao odgovorne za zločine nad Srbima uprkos brojnim dokazima, svjedočenjima i video snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političke i pristrasne presude.

– Hrvati, Bošnjaci i Albanci zajedno su osuđeni na trostruko manju kaznu koja u ukupnom zbiru iznosi oko 360 godina. Pored toga, Haški tribunal nije sudio ni Franji Tuđmanu, ni Aliji Izetbegoviću, niti drugim viskopozicioniranim vojnim i političkim funkcionerima Bošnjaka i Hrvata. A, ako onima kojima je sudio, sudio je na takav način da ih oslobodi krivice. Takvim djelovanjem Haški tribunal je nanio ogromnu štetu procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu – navodi Čubrilović.

– Bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija Republike Srpske i zagarantovana prava srpskog narod u Bosni i Hercegovini nisu i neće biti ugrožena – rekao je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da je razočaravajuće to što Haški tribunal nije imao razumijevanja za zdravstveno stanje generala Mladića i nije mu omogućio liječenje na adekvatan način.

– Selektivna pravda nikada nije dovela do pozitivnih pomaka u postkonfliktnom društvu. Tako i selektivna haška pravda nije dovela do pomirenja u regionu. I to je krah misije tog suda, ako je pomirenje uopšte bilo cilj njegovog osnivanja – zaključio je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će tim odbrane generala Ratka Mladića, u drugostepenom postupku, uspjeti da dokaže da je general svoju dužnost načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske obavljao profesionalno i časno i da je dao značajan doprinos u odbrani srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Govedarica: Presuda doprinosi dodatnom razdoru

vukota-govedarica-nedeljnik-1024x683

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među, ionako podjeljenim, narodom u BiH.

– Svi oni koji misle da se na ovaj način dolazi do pomiranja, nalaze se u zabludi. Ovo je samo put kojim je pomirenje u BiH znatno otežano – rekao je Goveradica, komentarišući prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

On smatra da Haški tribunal ima selektivni pristup, upitavši ko će osigurati pravdu za srpske žrtve i njihove porodice.

– Ko će odgovarati za zločine počinjene nad Srbima i ko je za to osuđen od hrvatskog, bošnjačkog, albanskog, šiptarskog rukovodstva za zločine nad Srbima? Da li treba shvatiti da je pravda zadovoljena ako svjedoci mijenjaju iskaze pod određenim pritiscima? To se ne može nazvati pravdom – istakao je Govedarica.

On je naglasio da je “Haški tribunal pod političkim i kriminalnim uticajem”, te da je napravio više štete, nego koristi BiH i njenim građanima.

– Nažalost, general Ratko Mladić nije jedini Srbin koji je, na ovakav ili sličan način, postao žrtva Haškog tribunala. Nije se imao čemu ni nadati nakon presude prvom predsjedniku Reublike Srpske Radovanu Karadžiću, ali kazna doživotnog zatvora potvrđuje da Haški tribunal očigledno nije pošteđen političkog uticaja, koji je pokazivao sve ove godine – rekao je Govedarica.

On smatra da će “sada uslijediti komentari bošnjačke javnosti da je Republika Srpska genocidna tvorevina, a presuda će se pokušati prebaciti na neku vrstu kolektivne odgovornosti”.

– To će raditi oni koji štite zločine u sopstvenim redovima, koji su počinjeni nad srpskim narodom – naglasio je Govedarica, dodavši da se ne može govoriti o pomirenju dok se ne zadovolji pravda za srpske žrtve.

Goveradica očekuje da će advokatski tim generala uložiti žalbu na prvostepenu presudu.

Pavić: Haški sud odigrao ulogu da sudi samo Srbima

56b5a740-ef54-4b84-9b46-3b700a0a0a80-marko-pavic-2016-700x402

Predsjednik DNS-a Marko Pavić konstatovao je da je Sud u Hagu napravljen da sudi Srbima i Republici Srpskoj i svoju ulogu je očigledno i odigrao.

– Te presude ne mogu uništiti kod svih nas jedan osjećaj nepravde, ali istovremeno ne mogu uništiti u nama ljubav prema svim ljudima, pa tako i prema generalu Ratku Mladiću, koji su se žrtvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH, koji su štitili svoj narod i kojem u toku postupka nije dokazano nijedno lično krivično djelo – rekao je Pavić.

On je istakao da se u svakom čovjeku koji ima imalo osjećaja za pravo i pravdu gajio osjećaj da će Mladić ravnopravno biti tretiran, ali da toga nije bilo jer je general proglašen odgovornim za komandnu odgovornost dok su drugi oslobađani za to.

Pavić je naveo da još ostaje nada koja u čovjeku uvijek leži da bi drugostepeni sud mogao isto postupiti, kao i kod hrvatskog generala Ante Gotovine i još nekih generala kojima je suđeno u Hagu.

Šarović: Presuda Mladiću će uzburkati strasti u BiH

Sarovic

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović rekao je da će prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora uzburkati strasti u BiH.

– Razočaran sam jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprinijeti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH – rekao je Šarović.

On smatra da će se nakon ove presude svi unutar BiH svrstati na dvije strane – jednu u Republici Srpskoj, gdje će većinski iznijeti negativan stav prema ovoj odluci Tribunala i ostatku BiH gdje će komentarisati na drugi način.

– U ovom trenutku zaista nisam upoznat o drugim detaljima u obrazloženju presude, ali je moj stav da je ovo potpuno razočaravajuće – dodao je Šarović.

Borenović: Tribunal nije zainteresovan za pravdu

borenović

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je prvostepena presuda Haškog tribunala pokazala da taj sud sudi samo Srbima i da ga ne interesuje pravda.

– Haški tribunal je imao namjeru da se na jedan brutalan i okrutan način odnosi prema Srbima i ostaće upamćen po tome što je izricao isključivo drakonske kazne Srbima, a skoro nikakve optuženim Bošnjacima – rekao je Borenović.

On je naglasio da to samo govori da je karakter i sadržaj rada suda u Hagu izuzetno diskutabilan.

– Uz punu podršku generalu Mladiću, očekujemo da se ospori ova kazna u žalbenom postupku. Želimo da vjerujemo da će se u žalbenom postupku mnoge tačke optužnice osporiti i na taj način pokazati da mnoge činjenice ne stoje na način na koji su danas izrečene – istakao je Borenović.

Stevandić: Tribunal skriva ulogu onih koji su kreirali rat u BiH

stevandic

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Haški tribunal, izricanjem prvostepene presude generalu Ratku Mladiću, potvrdio da je neobjektivan i ne može biti mjerilo za pravdu i pravičnost.

– Haški tribunal u svoje tabele nije htio da upiše hrvatske generale Mladena Markača, Antu Gotovinu, komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, pripadnike mudžahedinskih odreda, jer nisu bili u planu da budu okrivljeni. Projektovana je drugačija istorija i Haški tribunal ne može biti mjerilo za pravdu, a pogotovo da piše istoriju – rekao je Stevandić.

On smatra da Haški tribunal, presudama koje donosi, skriva ulogu onih koji su kreirali rat na prostoru BiH.

– Ovaj sud projektuje krivce i žrtve da bi bila sakrivena uloga onih koji su devedesetih godina prošlog vijeka ovdje pravili planove za rat i krvoproliće. Nadam se da nije projektovana neka buduća destabilizacija na prostoru Balkana – dodao je Stevandić.

Zvizdić: Dokaz da se zločin ne isplati

zvizdic

Presuda Haškog tribunala ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bježali od svoje odgovornosti, saopštio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

– Kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu Vojske RS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, neće, zasigurno, ni njihovim porodicama donijeti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost cijelog regiona – navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, ratna istorija bivše Jugoslavije pisaće se na osnovu dokaza i činjenica koje su nedvosmisleno utvrđene u haškim sudnicama, a sve ostalo su dnevno-političke reakcije, s ciljem da se istorijski značaj današnjeg događaja umanji ili relativizuje.

Radončić: Žao mi je što ne postoji smrtna kazna

fahrudin radoncic

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je da je današnja presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću istorijska i da mu je žao što u Tribunalu ne postoji smrtna kazna.

– Ovo je istorijska presuda. Potvrđeni su svi monstruozni zločini, genocid u Srebrenici, kao što je četvorogodišnja opsada Sarajeva i drugi zvjerski ataci na Bošnjake – rekao je Radončić.

On je ocijenio da je “istorijska šteta to što Mladić nije osuđen za genocide u opštinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča”.

– Ljudski, gledajući žrtve i porodice koje su izgubile i po 30 svojih članova, prisjećajući se svojih poginulih članova porodice i toga da sam preživio svaki dan rata u opkoljenom Sarajevu, iskreno žalim što u Tribunalu ne postoji smrtna kazna – kazao je Radončić.

Krajišnik: Presuda donesena na početku suđenja

Momcilo Krajisnik

Predsjednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” Momčilo Krajišnik izjavio je da je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na početku procesa u Haškom tribunalu, što je najbolji pokazatelj da to nije bilo fer suđenje.

– Očekivao sam da će Haški tribunal pri kraju svoga mandata smoći snage da presude izriče na osnovu argumenata, ali je očito da je podlegao inerciji da se oni koji su optuženi moraju osuditi. I general Mladić, koji je bio najvažniji vojnik u Republici Srpskoj, nije mogao izbjeći namjeru da bude osuđen – istakao je Krajišnik.

On je uvjeren da se ovom presudom neće doći do pomirenja i staviti tačka na jedan vid novog rata – rata riječima i mržnjom koja se reaktivira poslije završetka svih suđenja.

– Volio bih da se stavi tačka na ova suđenja i da u BiH počne novi život – rekao je Krajišnik, koji je kao nekadašnji predsjednik Narodne skupštine RS bio osuđen u Haškom tribunalu za ratne zločine.

Prema njegovim riječima, srpski narod niko ne može da ubijedi da su ove presude ispravne i da svi u BiH znaju ko je kriv, a ko nije.

– Možemo nekoga da ne volimo, ali to ne može biti osnova da se neko osudi. Ne može se u periodu od dva mjeseca osloboditi neko ko je ubijao djecu i žene na vjerske praznike kao da se ništa nije desilo, a u isto vrijeme za to isto područje osuditi nekoga samo zato što je bio komandant – ocijenio je Krajišnik.

On je napomenuo da ovo nije konačna presuda i da vjeruje da će advokati učiniti maksimalan napor da se utvrdi istina.

– Oni sada znaju za šta je izrečena presuda, šta sud misli i mogu da argumentima popune propuste. To se radilo i na mom i na suđenju Radovanu Karadžiću. Vjerujem da će advokati naći rješenje da se toj presudi da ‘prava mjera’ i da će odgovarati za ono za šta je objektivno kriv, ako je kriv, a da se odbaci veliki broj optužbi na koje nije mogao uticati – istakao je Krajišnik.

Mitrović: Presuda očekivana

047236

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da nije iznenađujuća presuda Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je to “sud NATO pakta”.

– U nekim optužnim konstatacijama moglo se čitati da je ovo suđenje svima onima koji su indirektno ili na drugi način na strani Rusije, borbe za punu demokratiju, slobodu i koji nisu prijatelji i članovi NATO pakta – rekao je Mitrović.

On je naveo da ovu konstataciju dokazuje činjenica da su Hrvati najmanje kažnjeni pred Haškim tribunalom koji je uz zapad i NATO pakt, a isto se dokazalo i za Bošnjake i Albance na Kosovu.

Mitrović očekuje da će odbrana generala Mladića uložiti žalbu na ovu presudu, te da ima osnove da u drugostepenom postupku ova kazna bude znatno ublažena.

Dukić: Presuda je lakrdija Haškog tribunala

dukic

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da doživotna presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću još jednom pokazuje lakrdiju tog međunarodnog suda, koji u sebi nema prava ni pravičnosti.

– Haški tribunal nijednog trenutka nije spomenuo srpske žrtve. Pominje da je Sarajevo napadano sa srpskih položaja, ali nije uzeo u obzir da je u tom istom Sarajevu bilo 126 logora za Srbe, a jedan od logora se čak zvao “Alija Izetbegović” – rekao je Dukić.

Orić: Mladić mora odgovarati pred svojim narodom!

naser oric50

Naser Orić, ratni komandant tzv. Armije RBiH, izjavio je danas povodom presude Haškog tribunala Ratku Mladiću da “vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom”, jer je, kako je naglasio, odgovoran za smrt vojnika Vojske RS, koje je lično vodio u smrt.

Orić je za federalne medije rekao da se presude Suda u Hagu moraju poštovati i da ih ne treba komentarisati, ali da djela Mladića najbolje govore o njemu.

– On srpskim majkama nikada nije imao petlju da kaže da ih je lično odvodio u smrt i da je poražen na bojnom polju. Zauzvrat, odlučio se za ubistva zarobljenika i civila. Šta da mu poručim? Mogu reći da mu želim da poživi što duže u zdravlju, to je sve – kazao je Orić.

Haški tribunal je danas osudio Ratka Mladića na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i ostale ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.

Orića je Haški tribunal oslobodio optužbi za zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Podrinju, a nedavno ga je Sud BiH oslobodio optužbi za ubistvo tri srpska zarobljenika.

Jusuf Nurkić: Čeka te grob

nurkic

Bh. košarkaš Jusuf Nurkić, koji igra za NBA tim Portland, preko Facebooka poručio je nekadašnjem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću, koji je u Hagu osuđen na doživotnu robiju za ratne zločine, da ga čeka grob.

– Razočaranje je veliko, teško je podnijeti svu tu bol. Svijet je godinama samo gledao našu patnju, često i okretao glavu, a ovoliko čekanje na suđenje i presudu još jedno je poniženje za žrtve. Kakva god presuda da bude, monstrum neće dobiti ono što zaslužuje… Ali, ne brini, čeka te kabur (grob) i suđenje kakvo zaslužuješ -napisao je na Facebook stranici Jusuf Nurkić.

Ovaj njegov komentar je izazvao lavinu reakcija sa obje strane, srpske i muslimanske, ali se košarkaš više nije oglašavao.

Ambasada SAD: Presuda je za pojedinca, okrenuti se pomirenju

Amerika Zastava

Ambasada SAD-a u Sarajevu smatra današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju protiv Ratka Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali “strašne patnje građana Bosne i Hercegovine”.

– Između ostalih zločina, Mladić je proglašen krivim za zločin genocida u Srebrenici 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i progone širom zemlje, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih trupa UN za taoce. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena – navodi se u saopštenju Amričke ambasade.

Iz ambasade apeluju na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovo se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.

Vučić: Svi smo znali šta će biti ishod

Serbian President Aleksandar Vucic visits Thessaloniki

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je presuda generalu Ratku Mladić očekivana, da on kao predsjednik države ne može da komentariše nepravosnažnu presudu, a građanima Srbije poručio je da od danas počnu da gledaju u budućnost i razmišljaju kako će im živjeti djeca i kako očuvati mir i stabilnost u regionu.

Kad je riječ o presudi Mladiću, predsjednik Srbvije je ponovio da Srbija poštuje žrtve drugih naroda, te da zna da ne možemo da očekujemo poštovanje za naše žrtve i da ćemo to morati sami da učinimo.

Vučić je rekao da su svi očekivali presudu kakvu je izrekao Haški tribunal, ali i da zna koliko su emocije uzavrele.

– Danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo. Moj poziv građanima Srbije je da danas počnemo da gledamo u budućnost, da razmišljamo gdje i kako će nam živeti djeca, kako i na koji način čuvati mir i stabilnost u regionu, kako da otvaramo više fabrika i da se ne gušimo u suzama prošlosti već da od radničkog znoja stvaramo drugačiju i bolju budućnost za sve nas – rekao je Vučić.

Dodao je da je uvjeren da srpsko društvo ima snage da ide naprijed.

Brnabić: Presuda nije iznenađenje, treba gledati u budućnost

brnabic

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću nije iznenađenje i da sada treba gledati u budućnost.

– Potrebno je da gledamo u budućnost, kako bismo konačno imali stabilnu zemlju. Potrebno je da ostavimo prošlost iza sebe – rekla je Brnabićeva.

Grabar-Kitarović: Ratko Mladić je simbol rata i genocidnosti

kolinda

I predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentarisala je presudu Ratku Mladiću za ratne zločine.

– Znam da ova presuda ne može vratiti hiljade izgubljenih života u Srebrenici i drugdje u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je što Mladić nije odgovarao i za zločine počinjene u Škabrnji i drugdje u RH, ali nadam se da će presuda na doživotni zatvor biti barem djelimična satisfakcija za porodice svih onih koji su poginuli i bili mučeni ili nestali za vrijeme kad je on bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti – rekla je Grabar-Kitarović.

Plenković: Kazna Mladiću primjerena

plenkovic

Premijer Hrvatske Andrej Plenković mišljenja je da je kazna doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću primjerena s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Lazanski: Presuda je farsa i parodija

lazanski

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je haška presuda generalu Ratku Mladiću farsa i parodija i u funkciji je kolektivne osude srpskog naroda za sve što se događalo na prostorima bivše Jugoslavije.

– Haški tribunal je jedna pravosudna parodija i još jednom je pokazao svoju neprincipijelnost i selektivnost u dijeljenju pravde. Dokazi koje su izveli nisu nikakvi dokazi – rekao je Lazanski.

On je istakao da je haški sud politička institucija i politički motivisan sud, a presuda koja je izrečena Mladiću u funkciji je kolektivne osude sprskog naroda za sve što se događalo na prostorima bivše Jugoslavije. Lazanski je podsjetio da Haški tribunal istovremeno primjenjuje anglosaksonsko pravo, stvara zakone tokom svog bitisanja i rada i primjenjuje te iste zakone.

– Pa, kakav je to sud? Komandna odgovornost je u britanskom pravosuđu izbačena iz pravosudnog sistema, a u Hagu je ostala – rekao je Lazanski.

Govoreći o političkim posljedicama presude po Republiku Srpsku, Lazanski je ocijenio da će ovu presudu Sarajevo iskoristiti da dodatno optuži Srpsku i osnaži svoju tezu da je Republika Srpska “genocidna tvorevina”.

Komentarišući to što je sud za Mladića rekao da je bio u kontaktu sa tadašnjom Vojskom Jugoslavije, Lazanski je rekao da je Mladić bio u kontaktu i sa snagama NATO-a.

Šešelj: Politička presuda usmjerena protiv Srba

seselj(9)

Lider SRS Vojislav Šešelj ocijenio je da je presuda Ratku Mladiću politička.

– Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske – rekao je Šešelj.

Sve tačke optužnice govore o udruženom zločinačkom poduhvatu, što, navodi Šešelj, za Tribunal znači da nema potrebe da se objašnjava kako je šta uradio i gdje je direktna veza.

Palma: Velika sramota

Palma-Kurir

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kazao je povodom presudu Ratku Mladiću da je to “velika sramota”.

– Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavjesu na najveću sramotu u istoriji svjetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vijekova robije, a Hrvati, muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto. To znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv. Od ubistva porodice Zec u Zagrebu, kristalne noći u Zadru, protherivanja Srba iz hrvatskih gradova, preko Miljevaca, Medačkog džepa, Ravnih kotara do Bljeska i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svhetskog rata – Oluje, pa preko Podrinja, Kravica, Bratunca, Sarajeva do Starog Gracka, Podujeva, Obilića, Goraždevca i protherivanja Srba sa Kosova i Metohije – izjavio je predsjednik Jedinstvene Srbije.

Guskova: Bez obzira na presudu, general Mladić ostaje simbol časti i slobode

Jelena Guskova, akademik

Ruski akademik Јelena Guskova ocijenila je da je izricanje presude generalu Ratku Mladiću pusta formalnost, ali da general, uprkos odluci Haškog tribunala, ostaje i dalje simbol časti i slobode za sve. Ona je navela da haškim sudijama nije važno to što je odbrana uspjela da opovrgne sve optužbe protiv generala, niti što je dokazna baza izgrađena na falsifikatima, lažima i pristrasnostima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA