Pomen Dedi Trampiću, posljednjem dobojskom partizanu

860

U Doboju je danas održan komemorativni skup povodom smrti Dede Trampića, koji je bio posljednji živi nosilac Partizanske spomenice 1941. sa područja grada Doboja.

Član Udruženja antifašista i boraca NOR-a Doboj Bogdan Nikolić za Trampića je rekao da je kao mladić živio u teškom periodu, da mu je život bio trnovit ali dostojanstven.

– Pripadao je generaciji koja je bila puna entuzijazma, više davala nego uzimala, i dala veliki doprinos u borbi za izgradnju zemlje koja je bila opustošena i razrušena – rekao je Nikolić.

Trampić, koji je juče preminuo, rođen je u Doboju 1922. godine, gdje je završio obućarski zanat. Prije početka Drugog svjetskog rata postao je član Saveza komunista Jugoslavije i aktivno učestvovao u Narodno-oslobodilačkoj borbi. Kao vijećnik učestvovao je u radu ZAVNOBiH-a i nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Obavljao je niz važnih i odgovornih funkcija, bio je jedan od prvih predsjednika Skupštine opštine Doboj nakon drugog svjetskog rata, poslanik u Skupštini Socijalističke Republike BiH, radio u privrednom gigantu “Natron” Maglaj, te nosilac mnogih društvenih priznanja i odlikovanja saveznog i republičkog značaja. Dobitnik je Plakete grada Doboja.

Komemoracija je održana u Centru za kulturu i obrazovanje. Datum sahrane Dede Trampića biće objavljen naknadno, jer, kako je izjavila njegova kćerka Milada, Islamska zajednica Doboja ne dozvoljava da se Trampić, po njegovoj odluci, sahrani kao ateista uz pokojnu suprugu na lokalnom groblju “Humka”, uslovljavajući porodicu da bude sahranjen po vjerskim običajima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA