Pogledajte novi supersonični padobran NASA za let na Mars

574

Američka svemirska agencija NASA napravila je još jedan veliki korak prema istraživanju Marsa testiranjem supersoničnog padobrana koji usporava pad letjelice koja u atmosferu “crvene planeta” ulazi brzinom 540 kilometara na sat.

Prva faza Naprednog eksperimentalnog istraživanja naduvavanja supersoničnog padobrana, odnosno “Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment” (ASPIRE) pokrenuto je na letjelici “Black Brant IX” lansiranoj na ostrvu Valops u Virdžiniji. Nakon što se popela na 51,5 kilometar, kapsula je počela padati prema Zemlji. Pošto je dostigla brzinu 1,8 maha na visini od 41,8 kilometara, uspješno je aktiviran specijalni padobran ASPIRE.

– Spuštanje ove letjelice zbilja je uzbudljiv prizor. Slike našeg prvog testiranja specijalnog supersoničnog padobrana jednako su uzbudljive, koliko su i bitne za nauku – rekao je Jan Klark, stručnjak iz Laboratorije za raketni pogon NASA.

Dizajn i osobine padobrana vrlo su slične onima koje je već koristio “Curiosity” pri spuštanju na Mars 2012.

– Sve je prošlo po planu, što znači da će iduće testiranje biti u februaru 2018 – najavio je Clark.

Misija spuštanja na Mars uključuje i posebno vozilo i komplikovanu proceduru “manevar nebeske dizalice” koja kablom spušta rover na površinu planete. Vozilo koje se spusti na Mars 2020. godine tražiće tragove drevnog života iskopavanjem uzoraka tla koji nam mogu ponuditi dokaze aktivnosti mikroorganizama te ih sačuvati u kolekciju za potencijalne buduće misije. Vozilo će takođe isprobati različite metode izvlačenja kiseonika iz marskovske atmosfere.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA