Otvorena druga “Balkanska olimpijada umjetnosti i igre”

718

U Beogradu je danas otvorena druga “Balkanska olimpijada umjetnosti i igre”, čiji je cilj razvoj međunarodnih prijateljskih odnosa Srbije sa državama Evrope, Balkana i Rusije, ali i obogaćivanje obrazovnog sistema i vaspitanja omladine Balkana.

Svečano otvaranje počelo je paradom zastava i revijalnim defileom mladih takmičara – djece i omladinaca, kojima je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poželio da njihova generacija nikada ne upozna rat.

– Želim vam da zemlje u kojima odrastate i živite budu vrijedne vaše dobrote i ljepote, da se zaljubite u Srbiju, da se uvijek vraćate u Srbiju i vidite koliko je lijepo i veliko ovo mjesto u kome boravite, te da volite svoje zemlje onoliko koliko mi volimo našu Srbiju – poručio je Vulin svečano otvarajući manifestaciju.

Na Balkanskoj olimpijadi učestvuje više od hiljadu djece i omladinaca iz Rusije, Grčke, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Ukrajine, BiH, Crne Gore, Bjelorusije, Jermenije, Moldavije i Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Oni će prikazati svoj talenat kao instrumentalisti, vokalni solisti, horovi i plesači.

“Drugom Balkanskom olimpijadom” u Beogradu otvara se godišnji kalendar “Balkanske alijanse”, nakon koje slijedi “Internacionalna omladinska olimpijada umjetnosti i igre” u Sofiji u decembru.

Početkom marta 2018. godine “Balkanska alijansa” organizuje “Balkanski olimpijski festival umjetnosti i igre” u Nišu, dok je krajem marta sljedeće godine u Solunu zakazana “Kontinentalna olimpijada umjetnosti i igre”.

Svaka manifestacija iz kalendara realizuje se uz podršku najvećih instanci državnih institucija i ambasada zemalja učesnica.

Na kraju se organizuje najveća “Olimpijada umjetnosti i igre” koja se održava u Moskvi, gdje će svoje države imati priliku da predstave najbolji od najboljih sa Balkana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA