Od iduće godine prinudna naplata alimentacija

839

Očevima i majkama koji nakon razvoda sami izdržavaju djecu, alimentacije bi već od naredne godine mogli da isplaćuju iz budžeta i to izmjenom Porodičnog zakona i osnivanjem Alimentacionog fonda Srpske.

Ideju Ombudsmana i Odbora jednakih mogućnosti Narodne skupštine, podržali su u Ministarstvu i Centrima za socijalni rad naredili da utvrde koliko će novca biti potrebno za pokretanje Fonda.

– Republika Srpska bi preuzela obavezu da svojim mehanizmima, prije svega putem Poreske uprave, prinudnom naplatom dođe do tih sredstava koje bi ona isplaćivala u tom prvom trenutku, a onda bi putem svojih mehanizama kako naplaćuje poreze izvršila povrat, odnosno vraćanje tih sredstava . objašnjava Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH.

Tada će nadležni od roditelja naplaćivati i alimentacije i troškove postupka. Iako je riječ o parama od kojih bi roditelj mjesečno mogao tek da kupi hranu djetetu, pretpostavlja se da oko 70 odsto roditelja u Srpskoj izbjegava izdržavanje djece.

Samohranim roditeljima je, kažu, dogorjelo do nokata. U Udruženju pričaju da se za osnivanje Alimentacionog fonda bore desetak godina.

– Ako ne plaćate alimentaciju za dijete, pet, šest, deset godina, to je sasvim u redu. Neka dijete, da izvinite, crkne od gladi, a vi ćete biti hadžija i nećete da plaćate za njega. Za svoje dijete, zato što mislite da taj novac ide drugom roditelju. Svaki roditelj koji je ostao uz svoje dijete, bori se svim silama da tom djetetu obezbijedi nešto osnovno – rekla je Dijana Mijatović, zakonski zastupnik Udruženja samohranih roditelja.

Slična inicijativa postojala je još 2008. godine, ali je za osnivanje Fonda nedostajalo oko 700 000 maraka. Sada bi centri za socijalni rad trebalo da pripreme evidenciju o izdržavanju koju će predati Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA