Nema povlačenja iz institucija BiH!?

1004

Ne pada mi na pamet da se povlačim iz bh. institucija zbog izjave jednog čovjeka, to bi značilo davanje značaja Bakiru Izetbegoviću, odgovor je Mladena Ivanića na jučerašnji poziv SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije. Isti stav imaju ministri i poslanici Saveza za promjene koje je Ivanić okupio u Banjaluci.

– Naš odgovor treba da bude obavljanje svog posla odgovorno, smireno i čuvajući interese Republike Srpske i normalnog dijela Bosne i Hercegovine – rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH (PDP).

– Na neodgovorne izjave i, rekao bih, sijanje straha od strane Bakira Izetbegovića naš odgovor je jasan. Dok smo mi u zajedničkim institucijama: u Predsjedništvu, Savjetu ministara i Predstavničkom domu pitanje priznanja Kosova nikada neće doći na dnevni red – rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SDS).

Osuđujemo retoriku koja nas vraća u devedesete, zajednički je banjalučkih konsultacija. Ako se ratnohuškačka retorika nastavi nije isključeno da zatražim sastanak u Palati Republike, najavljuje Mlade Ivanić.

– Ako se kriza i dalje bude zaoštravala, nevezano i od toga, ja mislim da će moja obaveza biti da sjednem i ne da slušam tuđe samo, nego da i svoje stavove iznesem predsjedniku Republike, moguće da i nekog tog razgovora bude – rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH (PDP).

Odluka Srpske o nepriznavanju Kosova davno je donesena i drago mi je da taj stav Ivanić prati i poštuje – i prije eventualnog zajedničkog sastanka Ivaniću odgovara Milorad Dodik. Ipak, Dodik tvrdi da je nenapuštanje zajedničkih institucija – zbog toga što bi se, navodno, u Sarajevu usvojilo nešto protiv Srba, obmana Saveza za promjene. Sličan stav ima i predsjednica Vlade.

– Slušajte, ja ne znam šta će se oni iskonsultovati tamo kod Mladena Ivanića. Ali ono što ja o njima znam i što je činjenica jeste da su oni svjesno političkim radom koji je naopak spriječili nekoliko stotina, sad već miliona maraka, koje su trebale da dođu do Republike Srpske – rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Svako ima pravo da daje ocjene i ne želim da komentarišem poteze Milorada Dodika već ono što mislim da mi treba da uradimo – i prije odgovora SNSD-a, spremnu reakciju imao je Mladen Ivanić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA