Košarkaška reprezentacija BiH ukradena građanima!

58942

Košarkaši BiH pobjedom protiv Rusije počeli su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini, ali GRAĐANI BiH, najveći dio njih, TO NIJE MOGAO DA VIDI!

Naime, utakmice košarkaške reprezentacije BiH u kvalifikacijama za SP je ekskluzivno kupio kanal Sportklub i time je grubo prekršen zakonodavni sistem BiH, a građani ostali uskraćeni za TV prenos meča koji se igrao u sred Sarajeva!

Deseti član Zakona o javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine, a kojeg je usvojio Parlament BiH, eksplicitno je predvidio da niko ne može kupiti ekskluzivna prava na određene TV sadržaje sem Javnog servisa BiH. Taj Zakon je inače identičan hrvatkom i srbijanskom zakonu o javnim servisima i dio je zakonodavnog poretka većine evropskih zemalja.

Sud zaštitio United media

United media, inače vlasnik Sportkluba, mašući presudom Opštinskog suda u Sarajevu (podsjetimo se, istog dana, 5. septembra 2017. uložena je tužba i istog dana donesena presuda u slučaju TV prava za Evrobasket) je pogazio Zakon o javnom radio-televizijskom servisu BiH. United media, strana kompanija iz poreske oaze sa tajnim vlasnicima, je, uprkos tome, kupila prava prenosa utakmica košarkaške reprezentacije BiH u kvalifikacijama za SP 2019. Da zlo bude gore, Opštinski sud u Sarajevu je već ranije stao u zaštitu United medie i ignorisao Zakon o JRTS BiH i svojom presudom indirektno dozvolio kupovinu ekskluzivnih TV prava.

Član 10.

Međunarodna razmjena i ekskluzivna prava
(1) Radi ostvarivanja interesa cjelokupnog stanovništva Bosne i Hercegovine, BHRT je dužan da obezbijedi pokrivanje najvažnijih kulturnih, sportskih, zabavnih i drugih događaja koji se održavaju u zemlji i svijetu.
(2) Emiteri čiji programi nisu dostupni cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine nemaju pravo na dobijanje ekskluzivnih prava za sljedeće sportske događaje: a) olimpijske igre; b) svjetska i evropska prvenstva u fudbalu, košarci, rukometu i drugim sportovima; c) utakmice u okviru zvaničnih međunarodnih takmičenja u kojima nastupaju reprezentacije Bosne i Hercegovine; d) međunarodna takmičenja koja se održavaju u Bosni i Hercegovini.
(3) BHRT će uložiti sve napore da stekne ekskluzivna prava na sve važne događaje, kako su definisani i pobrojani u stavu (2) ovog člana.

Portal SrpskaCafe će u svakom slučaju pratiti ovaj slučaj u tekstovima koji slijede u narednim danima. Nezvanično saznajemo da se radi o nezakonitom ispumpavanju novca iz BiH, a u sprezi više kompanija iz poreskih oaza pod kontrolom istih ljudi. Direktnim kršenjem Zakona ove države od strane Opštinskog suda u Sarajevu sve upućuje da je ta sprega dobila i saradnike u pravosuđu BiH!

AKOP BiH se oglasio saopštenjem i zatražio da se institucije BiH pokrenu protiv takvog kršenja zakona. Vidjećemo da li u ovoj državi iko išta može istjerati na čistac kada su ovakva stroga kršenja zakona ali i prava građana BiH ugrožena. Ostajemo da vidimo da li će inicijativa AKOP-a ostati usamljena jer postavlja se pitanje šta se više može učiniti na štetu građana BiH i gdje je kraj svemu tome?

U obraćanju javnosti AKOP-a se navodi da je ovo udruženje kablovskih operatera u BiH upozorilo javnost na grubo kršenje važećeg zakona BiH od strane kompanije United media, koja je dovela do toga da najveći dio građana BiH ne može pratiti utakmicu košarkaške reprezentacije BiH protiv Rusije. Na početku saopštenja je citiran član 10. stav (2) Zakona o javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine kojeg je usvojio Parlament BiH:

– Emiteri čiji programi nisu dostupni cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine nemaju pravo na dobivanje ekskluzivnih prava za sljedeće sportske događaje: a) olimpijske igre; b) svjetska i evropska prvenstva u fudbalu, košarci, rukometu i drugim sportovima; c) utakmice u okviru zvaničnih međunarodnih takmičenja u kojima nastupaju reprezentacije Bosne i Hercegovine; d) međunarodna takmičenja koja se održavaju u Bosni i Hercegovini.

Iz AKOP-a su dalje naveli da, iako citirani zakon eksplicitno zabranjuje bilo kojem emiteru u državi i izvan nje da kupi ekskluzivna prava utakmica reprezentacije BiH i utakmica evropskog prvenstva u košarci (zakon uključuje sve utakmice), United media je otkupila ekskluzivna prava za emitovanje zvanične kvalifikacione utakmice između reprezentacija BiH i Rusije:

– United media u BiH nema nijedan predajnik, a da ne govorimo o tome da nema dostupnosti svog programa Sportklub cjelokupnom stanovništvu BiH. Podsjećamo javnost da je United media na jednak način, nezakonito, otkupila ekskluzivna prava na prenos utakmica Eurobasketa 2017. u BiH iako po istom članu zakona to nije smjela napraviti, jer program Sportklub nije dostupan cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine.

Apel udruženjima i institucijama

Za kraj, AKOP je pozvao nadležne organe BiH da preduzmu sve neophodne mjere da se United media primjerno sankcioniše za dvostruko kršenje pomenutog zakona i da se odmah spriječi uzurpacija tih važnih sportskih događaja suprotno citiranom zakonu.

– Istovremeno pozivamo da se preuzmu oštre sankcije protiv svih institucija u BiH koje su svojim nečinjenjem ili krivim činjenjem pomogle United media da sprovede ekskluzivno pravo na nivou BiH, iako su znali, odnosno morali znati, da u ovom momentu niko osim javnog servisa ne može otkupiti ekskluzivna prava za emitovanje navedenih sportskih događaja jer niko drugi nema dostupnosti do svih građana BiH. Pozivamo i udruženja građana na nivou BiH kao i sportske saveze da podrže ovaj naš zahtjev i tako zaštite interes građana BiH u vezi prenosa važnih sportskih događaja koje im zakon garantuje – zaključeno je u saopštenju AKOP-a BiH.

Redakcija SrpskaCafe-a

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA