Hrvatski šamar za United media!

33617

Kompanija United media, poznata kao vlasnik Telemacha, Sportkluba i SBB-a, od Vijeća za elektronske medije Hrvatske je dobila vruć šamar!

Njegove posljedice bi trebale i morale biti dalekosežne na teritoriji bivše Jugoslavije u oblasti budućeg uređenja odnosa medija sa jedne, i kablovskih i telekom operatera, s druge strane! Naime, hrvatski regulator za medije nije odobrio da Slovenia Broadband, koja je takođe u vlasništvu United media, kupi hrvatski TV kanal Nova TV, saznaje portal SrpskaCafe.com.

Nova TV

Najgledanija televizija s nacionalnom koncesijom u Hrvatskoj je Nova TV, koju je do oktobra u dnevnom prosjeku pratila gotovo četvrtina auditorijuma u Hrvatskoj. U večernjim satima čak trećina hrvatskih gledalaca.

Stop za Slovenia Broadband!

Vijeće za elektronske medije na sjednici održanoj 14. novembra 2017. godine donijelo je jednoglasnu odluku da ne postoje zakonski uslovi za sticanje sto odsto dionica društva Nova TV d. d. od strane Slovenia Broadbanda, a zbog nedopuštenosti koncentracije u smislu Zakona o elektronskim medijima. Jer, ista kompanija je vlasnik i operatera Totalna televizija d.o.o. koji je nesporno povezano lice podnosioca prijave. Trgovačko društvo United Media S.a.r.l. je društvo koje je konačni vlasnik trgovačkog društva Totalna televizija d.o.o., a građanima BiH poznatiji kao vlasnik Telemacha i Sportkluba.

Trgovačka društva pod kontrolom podnosiocem prijave na području Hrvatske su već vlasnici TV kanala Orlando klinci, Fight channel, Adria news te Totalna televizija d.o.o. Zagreb.

Da uprostimo, odluka hrvatskog regulatora znači da operator koji obavlja djelatnost prenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa ne može biti vlasnik televizije i/ili radija te pružati medijske usluge iz članka 79. Zakona o elektronskim medijima.

Nadamo se da će BiH institucije, nadležna ministarstva i Regulatorna agencija za komunikacije, iz ovoga izvući pouku kako je moguće zaštiti prava njenih građana. Podsjećamo na slučaj Sportkluba u BiH gdje je u praksi dokazano da je nespojiva djelatnost kablovskog distributera (kao Telemach) i TV programa (Sportklub), a koji imaju istog vlasnika i povezana su lica.

Ova odluka hrvatskog regulatora za medije, iz jedne zemlje koja je članica EU, dokazuje da je moguće donijeti odluke koji štite interes građana svoje zemlje. Postavlja se pitanje kada će napokon istim putem krenuti i BiH.

Da portal SrpskaCafe nije izlovan slučaj koji se bavio i bavi ovom problematikom, dokazuje i istraživački rad kolega sa portala Analiziraj.ba koji su saznali tačan put u institucijama BiH kojim bi bila zaštićena prava građana kada govodimo o ekskluzivnim TV sadržajima i uređenjima odnosa operatera i TV kanala.

Da je ove odnose neophodno pod hitno urediti, a gledajući posljednja dešavanja oko prenosa prethodnog Evrobasketa na teritoriji BiH, govori i informacija do koje je ekskluzivno došao portal SrpskaCafe: Utakmice košarkaške reprezentacije BiH u kvalifikacijama za SP 2019. godine, a koje počinju za manje od 10 dana, ekskluzivno je za BiH kupio Sportklub!

Ako niko od odgovornih institucija ne reaguje do tada, mečeve “zmajeva” u kvalifikacijama za naredni Mundobasket neće moći gledati većina građana BiH, što je svojevrstan apsurd!

Umjesto košarke, divlji strimovi

Da su nadležni organi BiH reagovali kao kolege u Hrvatskoj, danas ne bismo imali takav problem. Do 24. novembra, kada počinju kvalifikacije, sve je manje vremena. Sat otkucava, a regulator za medije, u susjednoj nam zemlji i ujedno članici EU, je pokazao da put i rješenje za poziciju u kojoj smo se našli postoji.

Najgore će biti ako se, kao do sada, bude sjedilo skrštenih ruku i čekao haos u najavi. Onda će svi nadležni biti zatečeni, obećavati rješenje, prijetiti uprazno itd, a umjesto košarke, gledaćemo divlje strimove i kasnije brisati viruse sa računara…

Redakcija SrpskaCafe

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA