Globalni indeks terorizma: BiH na 78. mjestu

743

Prema Globalnom indeksu terorizma Bosna i Hercegovina je zauzela 78. mjesto, dok su prva tri pripala Iraku, Avganistanu i Nigeriji kao zemljama sa najvećim uticajem terorizma. Za razliku od BiH, zemlje iz regiona su u povoljnijem položaju, Srbija je na 126. mjestu, a Hrvatska na 130.

Podaci Globalnog indeksa terorizma, koje izdaje australijski Institut za ekonomiju i mir, pokazuju da se smrtnost izazvana terorizmom smanjila za 22 odsto 2017. u odnosu na 2014. godinu.

Međutim, broj napada se povećao u razvijenim zemljama za 67 odsto i povećanjem smrtnih slučajeva za skoro 600 odsto, što ukazuje na to da je riječ o malom broju napada sa velikim brojem žrtava.

Iako je čak u 79 zemalja smanjen uticaj terorizma, na cjelokupnom nivou je situacija ozbiljna. Dešavanja u zemljama poput Iraka, Južnog Sudana, Turske i Etiopije učinila su da indeks poraste.

Stanje svake zemlje, kada je riječ o terorizmu, određeno je na osnovu četiri faktora: ukupnog broja terorističkih napada tokom godine, ukupnog broja smrtnih slučajeva koje je izazvao terorizam tokom ove godine, ukupnog broja povrijeđenih usljed terorizma u ovoj godini i procjena ukupne štete nakon terorističkih napada.

Mapa pokazuje da su zemlje sa najvećim brojem terorističkih napada smještene na afričkom kontinentu i na Bliskom Istoku.

Posljednjih deset napada dogodilo se na teritorijama Sirije, Iraka, Južnog Sudana i Avganistana, od čega se čak sedam dogodilo u Iraku.

terorizam

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA