CCI: Loši rezultati Vlade Srpske

650

Loši rezultati u prvih devet mjeseci ove godine prate rad izvršne i zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj, saopštili su iz Centra civilnih inicijativa.

Prema istim navodima, Vlada RS je ostvarila najlošiji rezultat u posljednjih sedam godina. Kako poručuju iz CCI, zakonodavna vlast nije održala nijednu posebnu sjednicu o pitanjima važnim za život građana. Za loše rezultate Skupštine odgovorna je izvršna vlast.

– Umjesto ostavki ministara kod kojih su utvrđene nepravilnosti u radu, ostavku su pod pritiskom morali da podnesu glavni revizor i njegov zamjenik – konstatovano je u izvještaju Centra civilnih incijativa.

Izvršna vlast u Republici Srpskoj nije popravila svoju produktivnost.

– Vlada Srpske je ostvarila najlošiji rezultat u posljednjih sedam godina, kada je riječ o realizaciji zakona. Prisutna je hronična nelikvidnost budžeta i njegova zavisnost o zaduživanju – ocijenili su u CCI.

O lošim rezultatima rada Narodne skupštine govori mali broj realizovanih zakona. Tri mjeseca do kraja godine parlamentu je ostalo da usvoji skoro tri puta više zakona nego u prvih devet mjeseci zajedno. I dalje najveći dio skupštinskog budžeta odlazi na lična primanja zaposlenih, skoro 6,6 miliona maraka.

Vlada i Narodna skupština Srpske treba da se fokusiraju na ključne probleme građana i njihovo rješavanje, a da prestanu davati svoj doprinos u dizanju tenzija u zemlji, preporuka je CCI-ja.

Smatraju i da revizorski izvještaji i zaštita nezavisnih institucija od političkih pritisaka treba što prije da se nađu na dnevnom redu skupštinskih zasjedanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA