Bivši hrvatski ministar: Gađao sam “zoljom” Mladićevo vozilo!

1395

Imao sam s Ratkom Mladićem bliski susret 1991. godine. Pucali smo iz “zolje” na kolonu vozila u kojoj je bio i on, ali nismo znali da se nalazi tamo i da je samo četiri-pet metara udaljen od nas, rekao je u intervjuu za riječki “Novi list”, Ante Kotromanović, bivši hrvatski ministar odbrane iz vlade Zorana Milanovića.

Kotromanović, koji je od 2002. u vojnoj penziji, prisjeća se da se sa Mladićem mimoišao u Hrvacima kod Sinja, kada je išao na pregovore sa Ivom Čovićem.

– Mladić je bio komandir Kninskog korpusa, protiv kojeg smo se borili u Hrvatskoj, a u BiH je bio komandir vojske protiv koje smo izveli niz složenih operacija i na kraju ga porazili. Iako je završio vojnu školu JNA, o njemu nikad nisam razmišljao kao o nekom velikom vojnom strategu. Uostalom, mi smo tu takozvanu struku doveli do poraza više puta – rekao je Kotromanović, koji je bio učesnik akcije kada su napadnuta borbena vozila koja su dolazila iz smjera Vrlike.

– U jednom od tih vozila je, što mi tada nismo znali, bio i Ratko Mladić. Tada smo prvi put koristili u akciji “zolje”, i ja sam iz tog oružja pucao na borbeno oklopno vozilo u kojem je bio Mladić. Ali udaljenost vozila je bila samo četiri-pet metara, a “zolji” je potrebno minimalno 70-80 metara da se aktivira. I projektil je, naravno, napravio rikošet, odbio se od vozila i eksplodirao stotinak metara dalje. Kad je Mladić poslije toga došao u Hrvace, kako mi je pričao Čović, prijetio im je, vikao i gotovo ih zarobio. Ali mi stvarno nismo tada znali da je on unutra. Jednostavno smo izvršavali svoje zadatke – priča dalje Kotromanović.

Kotromanović nije zadovoljan posljednjom presudom u Hagu.

– U mom selu Potravlju ubijeno je na desetine ljudi, uključujući i članove moje porodice. Minirana je brana Peruča, što je lično naredio Mladić. I šta se dogodilo? Ništa. Znači, ne samo da nije osuđen on koji je bio na čelu Kninskog korpusa, nego je i “po dubini” malo ljudi osuđeno – stav je nekadašnjeg hrvatskog ministra odbrane.

Kotromanovića je bivši predsjednik Stipe Mesić poslao u penziju jer se bavio politikom u vojsci. On danas radi u naftnoj firmi generala Ivana Čermaka, koji je oslobođen u Hagu kada i Ante Gotovina. Zoran Milanović, u čijoj je vladi bio ministar, savjetnik je albanskog predsjednika u Tirani.

Haška suđenja

Kotromanović nije zadovoljan suđenjima u Hagu.

– Dok su bile aktuelne optužnice protiv generala iz Hrvatske, sve vrijeme sam tvrdio da je to politički sud. Oni su birali ljude koje će optužiti, a tu prvenstveno mislim na ljude iz Hrvatske. Hag je imao priliku da kazni sve one koji su organizovali i sproveli zločine. Nažalost, ponašali su se kalkulantski – dodaje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA