Šarović: Srpski ministri protiv seta zakona o akcizama

584

Ne bih glasao za zakon o akcizama čak i da je uvažen zahtjev SDS kojim se traži garancija transparentnosti utroška prikupljenih sredstava, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

– Čak i da je transparentno, mi smo protiv toga. Da li taj zakon bio transparentan ili manje transparentan i da li ga dobili sedam dana ranije ili pred samu sjednicu, za mene lično nije bitno. Mi generalno smatramo da nije dobar presing za taj zakon, posebno od međunarodnih finansijskih institucija – rekao je Šarović u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju, između teksta zakona koji je utvrđen na današnjoj sjednici Savjeta ministara i onih koji su ranije predlagani, nema suštinske razlike.

– To je skoro identičan tekst. Postoje neke korekcije koje, što se mene tiče, nisu toliko važne i više su tehničke prirode – kaže Šarović, ne navodeći o kojim izmjenama je riječ.

On smatra da ovo nije vrijeme za usvajanje ovog zakona i da je ta prilika propuštena prije više od godinu dana.

– Mislimo da se tako važan zakon ne treba donositi ni u ovakvoj atmosferi, ni na ovakav način. Ovo je potpuno pogrešan termin za donošenje ovog zakona. To smo uvijek uslovljavali “plavim dizelom”, a sa tim se nisu saglasili neki drugi, posebno iz Republike Srpske i Međunarodnog monetarnog fonda. Propuštena je mnogo bolja prilika – rekao je Šarović.

On je istakao da je insistirao da zakon ne može da ide u Parlamentarnu skupštinu BiH po hitnoj proceduri i da će tako i biti.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić rekao je da ministri iz Saveza za promjene neće glasati za predloženi set zakona o akcizama.

– Ovaj prijedlog je identičan i prvom, drugom, trećem i četvrtom prijedlogu za koji mi nismo glasali i iznijeli smo argumente zašto to nismo uradili. Ovaj peti prijedlog je isti kao i prethodna četiri – rekao je Mektić novinarima i dodao da je ovo peti put da neko, iz ko zna kojih krugova i na koji način, nameće zakon o akcizama.

On je ponovio da je stav SDS i Saveza za promjene o akcizama bio jasan već kod prvog prijedloga zakona, a i kasnije se to videlo i kroz sve ostale zakone, koji su dolazili na razne načine u proceduru, da neće podržati zakon o akcizama na ovakav način kako je on predložen.

Mektić je naglasio da su razlog stotinu puta ponovili, a to je da je po osnovu akciza do sada potrošeno nekoliko milijardi KM, odnosno uzeto od građana, a da se ne zna kako, na koji način i u koje svrhe su potrošena ta sredstva.

Prema njegovim riječima, postoji osnovana sumnja da su ta sredstva trošena u nenamjenske svrhe, krpljenje budžeta, promašene razne politike i promašene nerentabilne projekte, a krajnju cijenu su plaćali građani BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA