Olivera Katarina očarala Brčake (VIDEO)

661

Bogata umjetnička karijera Olivere Katarine, predstavljena je Brčanskoj publici u okviru off programa 34. Susreta pozorišta. Žena koja je najveći uspjeh doživjela u filmu Aleksandra Petrovića, “Skupljači perja”, prije tačno 50 godina i danas plijeni svojom harizmom.

Iza nje stoji veliki broj pozorišnih i filmskih uloga ali i objavljenijh albuma i knjiga poezije. Kada rezimira svoju karijeru, kaže da ni za čim ne žali, te da trenutno radi na svojoj autobiografskoj knjizi u kojoj će objasniti zasto je godinama bila u medijskoj blokadi.

– Ja sam veoma ponosna na svoju karijeru. Za deset godina koliko mi je bilo omogućeno da radim, ja sam jako mnogo radila. Jedino što želim da završim ovu svoju knjigu koja mi je važna, zato što će ona da objasni neke, neke ludosti koje se dešavaju kod nas – rekla nam je Katarina.

O bogatoj ali i kratkoj karijeri Olivere Katarine govorio je prof.dr. Srđan Vukadinović, koji je i autor publikacije “Diva na filmskoj i TV sceni”. Od 1962. do 1974. ova umjetnica uradila je mnogo, kako na Jugoslovenskoj tako i na svjetskoj sceni. Prema njegovim riječima, Olivera Katarina je umjetnik koji je objedinio talenat, šarm i ljepotu što se rijetko sreće u jednoj ličnosti.

– Sigurno da se radi o jednoj ličnosti koja je ostavila neizbrisiv trag, ne toliko u pozorištu, jeste na filmu. Dovoljan je samo film “Skupljači perja” i ta 1967. godina. Njena uloga Lenčeta u tom filmu i Aleksandar Saša Petrović. Film koji je prvi slobodno se može reći od tih južno slovenskih filmova u tom periodu fascinirao i Kan i Evropu, jednom novom filmskom poetikom i jednim novim pogledom na filmsko stvaralaštvo – dodao je prof.dr Srđan Vukadinović

Olivera je ove godine, ponovo nakon 50 godina bila gost Kanskog festivala. U foajeu gradskog doma kulture, sa Brčacima je podjelila i interesantne detalje iz svog privatnog života te na kraju, na insistiranje publike, zapjevala čuvenu romsku pjesmu “Đelem,đelem”.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA