Vlada Srbije očekuje otvaranje novih poglavlja

563
Ana Brnabić

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić, nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, izjavila je da do kraja godine očekuje otvaranje novih poglavlja za Srbiju.

To će biti važan signal za naše građane i administraciju koja je na tome radila, poručila je Brnabić u sjedištu Evropske komisije.

– Srbija je iskreno posvećena EU integracijma. Ja sam željela da moja prva zvanična posjeta bude Briselu i da ta posjeta bude u okviru 100 dana rada Vlade kao signal svim građanima Srbije gdje im želimo da idemo kao vlada – izjavila je Brnabićeva poslije razgovora sa komesarom Hanom.

Premijerka Srbije kaže da ona vidi proces ervointegracija Srbije kao proces zasnovan na tri osnovna principa: ekonomskom razvoju i makroekonomskoj stabilnosti, reformi javne uprave i vladavini prava.

– Najviše smo u posljednje tri godine uradili na makroekonomskoj stabilosti, dosta je urađeno na reformi javne uprave i još dosta treba da se uradi kako bi imali javnu upravu koju su naši građani i privreda zaslužili. Sada je vrijeme da se fokusiramo i na treći stub što je vladavina prava – najavila je Brnabićeva i dodala da su u pitanju reforme koje Srbija ne radi zbog EU već zbog sopstvenog transparentnijeg, efikasnijeg i predvidljivijeg sistema.

Ona je ocijenila da napretka Srbije ka EU, ali i u oblasti ekonomije, nema bez regionalne stabilnosti.

– Srbija zato ima i želi da ima vodeću ulogu u Berlinskom procesu – izjavila je Ana Brnabić.

Premijerka je navela da se u okviru Berlinskog procesa intenzivno radi na projektima iz oblasti infrastrukturnog i energetskog povezivanja regiona, kao i u oblasti saradnje među mladima.

Ana Brnabić se osvrnula i na stav Beograda kada je riječ o poziciji EU prema Kosovu i Kataloniji.

– Pismo je pripremljeno. Na zahtjev, na prvom mjestu naših prijatelja iz Španije, nisam ga donijela, ali smo razgovarali o tome. To je važno pitanje i važno je da Evropska komisija bude statusno neutralna. To je za Srbiju važna stvar i jedan od stubova naših evropskih integracija – izjavila je Brnabić.

Ona kaže da Srbija neće ugroziti regionalnu stabilnost, niti svoje evropske integracije zbog izjava koje su došle iz Brisela prošle nedjelje, kao i da se Beograd u potpunosti slaže sa Evropskom komisijom kada je u pitanju integritet Španije i nelegalnosti onoga što je Katalonija uradila.

Brnabićeva takođe naglašava da Srbija “u kompleksim okolnostima”, kada Priština ne ispunjava svoj dio obaveza iz Brisleskog sporazuma, mora da vodi i zemlju i region naprijed.

– Moramo duboko da udahnemo i svi da vidimo o kakvim standardima razgovaramo, ko je koliko odgovoran partner i koliko možemo da računamo jedni na druge – zaključila je Ana Brnabić u sjedištu Evropske komsije u Briselu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA