Vježbe za zdraviju kičmu

984

Okoštavanje kičme ili spondiloza jedan je od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba. Stručnjaci predlažu nekoliko vježbi koje se koriste u spriječavanju pojave i daljeg razvoja spondiloze.

Degenerativne promjene između pršljenova u najvećoj mjeri su uslovljene genetikom, ali ubrzavaju ih i nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tijela, profesije koje zahtjevaju dugotrajno sjedenje i prinudne položaje, odmaranje u nepravilnom položaju i prekomjerna tjelesna težina.

Okoštavanje može da zahvati bilo koji dio kičmenog stuba, ali najčešće je riječ o bolovima i ukočenosti u vratu i rameno-lopatičnom pojasu i donjem dijelu leđa, odnosno cervikalnom i lumbalnom sindromu.

Simptomi kao što su potiljačne glavobolje, vrtoglavice, bolovi i trnjenje u rukama i nogama, slabost mišića i smanjenje osjećaja dodira su ozbiljni znaci, zbog kojih bi trebalo da se potraži pomoć ljekara.

Da biste spriječili pojavu simptoma i okoštavanje između pršljenova, važno je jačanje muskulature. Predlažemo vam nekoliko vježbi koje se koriste u spriječavanju pojave i daljeg razvoja spondiloze.

“Otvaranje” koljena

Ruke opružite pored tijela, a noge savijte. Lagano podižite glavu, zatim vrat i gornji dio lopatica, dok istovremeno rukama širite koljena tako što ih dlanovima potiskujete sa unutrašnje strane, a otpor pravite samim koljenima. Zadržite položaj podignute glave i lopatica, sa otporom koji pravite koljenima pet sekundi. Ponovite vježbu 10 puta.

Noga – ruka

Zauzmite “četvoronožni” položaj. Dlanovi treba da su postavljeni tako da odgovaraju širini ramena i pogled usmjerite na prostor između dlanova. Podignite istovremeno suprotnu ruku i nogu, ali samo toliko da ostanu u liniji sa trupom. Zadržite položaj pet sekundi. Spustite nogu i ruku u početni položaj, pa ponovite drugom rukom i nogom. Ponovite vježbu pet puta za obje strane.

Pravljenje otpora

Lezite na leđa, savijte koljena i savijte laktove pod uglom od 90 stepeni, stisnite pesnice. Zatežite mišiće stomaka, dok donjim dijelom leđa pritiskate podlogu. Dok izdišete vazduh zadržite kontrakciju mišića pet sekundi. Ponovite vježbu 10 puta sa pauzama od deset sekundi.

Izdržaj u ravni

Lezite na stomak, tako da se oslanjate na podlaktice. Podižite tijelo od podloge zatezanjem mišića leđa, stomaka i karlice i podižući se na vrhove prstiju nogu. Glava, kičmeni stub i noge treba uvijek da budu u istoj ravni. Zadržite položaj zategnutih mišića pet sekundi. Ponovite vježbu 10 puta sa pauzama od deset sekundi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA