Trebinjsko Gradsko pozorište: Sezona puna nagrada (VIDEO)

695

Trebinjsko Gradsko pozorište može da se pohvali uspješno završenom sezonom. Sa predstavama “Pisac porodične istorije”, te “Kraljević Marko i Kesedžija Musa” na festivalima su osvojili 15-tak nagrada.

U pozorištu kažu da je to samo nastavak uspjeha koji su započeli prije desetak godina, kada su na trebinjskom Festivalu festivala osvojili prvu poslijeratnu Zlatnu masku.

Ipak, da bi pozorište zaživjelo uz redovan repertoar i da bi moglo da iskoristi sav potencijal i kvalitet, kojima raspolažu, potrebna je veća podrška lokalne uprave.

– Mi imamo određeni kontinuitet sa kojim najiskrenije nismo zadovoljni. Volio bih da je produkcija nešto značajnija, nešto bolja, vjerujem da imamo kapaciteta za tako nešto i jednostavno, ako su nagrade verifikacija nekog rada onda tih nekih 100 nagrada od te 2005. do danas mislim da smo po sebi dovoljno govori – pohvalio nam se Željko Milošević, umjetnički rukovodilac Gradskog pozorišta Trebinje.

Tradicija pozorišnog amaterizma u Trebinju duga je više od sedam decenija. Pozorište je oduvijek okupljalo iskrene ljubitelje pozorišne umjetnosti i zaljubljenike u glumu, a neki od članova u trebinjskom amaterskom teatru igraju još od djetinjstva. Iako je trebinjsko pozorište po broju nagrada među prvima na području BiH, glumci kažu da im pozitivne reakcije publike na predstavama, ipak donose najveće zadovoljstvo.

– Ja sam u pozorištu od malih nogu, skoro trideset i kusur godina i meni ovo pozorište jako mnogo znači. Znači, volim pozorište, volio bih da se bavim još više ovim pozorištem, da ono zaživi, da ima redovan repertoar, da gostujemo kao što to rade neka druga amaterska pozorišta, a mi imamo sve kvalitete što se tiče toga da to uradimo – rekao nam je Darko Kurtović, glumac u Gradskom pozorištu Trebinje.

– Uvijek je svakom glumcu najbolja nagrada kada predstava koju radi naiđe na razumijevanje publike i kad publika dobro reaguje. To naravno onda sa sobom vuče i nagrade stručnog žirija. Meni lično je možda najdraža nagrada za ulogu tetka Dare u pozorišnom komadu “Laki komad” jer je to bilo nešto potpuno drugačije nego što sam ikad ranije radila – dodala je Vesna Đurić, glumica u Gradskom pozorištu Trebinje.

U trebinjskom pozorištu pripremaju se za narednu sezonu. Prije usvajanja budžeta grada, ne mogu da prave konkretne planove. Nadaju se većoj podršci lokalne vlasti, te da rezultati, trud, rad i odricanje članova pozorišta neće proći nezapaženo.

– Volio bih da negdje malo bude još bolje prepoznat od samog grada i da negdje u budućnosti zaista gradimo jednu instituciju kulture koja će na jedan sveobuhvatniji način predstavljati Trebinje, a ja sam siguran da mi i do sada radimo dobro i kvalitetno – naglašava Željko Milošević, umjetnički rukovodilac Gradskog pozorišta Trebinje.

Milošević kaže da su za upjehe pozorišta najzaslužniji ljudi koji u njemu predano rade. Podsjetio je da se, od 2007. godine, kada je osvojilo prvu poslijeratnu Zlatnu masku, do danas ,ovo pozorište ni sa jednog festivala nije vratilo bez nagrada.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA