Titovom sinu kazna od 135 000 evra?

1356

Miša Broz, sin Josipa Broza Tita i bivši ambasador Hrvatske u Rusiji, nezakonito je godinama koristio kuću u Samoboru koja se smatrala jednom od rezidencija predsjednika Jugoslavije. Zbog toga ga čeka kazna od 135 000 evra.

Naime, on nikada nije regulisao svoj status u vezi s korištenjem te kuće, koju je, inače, Tito za života rijetko posjećivao, a koja je u vlasništvu države Hrvatske od 1998. godine.

Porodica Miše Broza često je išla u Samobor, dvadesetak kilometara udaljen od Zagreba, ali nikada nije regulisala papire da bi mogla da koristi tu kuću. Riječ je objektu od 172 kvadratna metra na 5 000 kvadrata posjeda, u čijoj je neposrednoj blizini još uvijek napuštena stražarnica.

Vlasti su to tolerisale i, činilo se, skoro zaboravile na Titovu rezidenciju, sve do upozorenja koje je Miša Broz dobio 2000. godine, da posjed vrati državi. Sada se zna i da se on na to nije osvrtao. U to vrijeme je, kako kažu mještani, stalno dolazio u Samobor i vrijeme provodio u zgradi koja je od pogleda zaštićena dugačkom ogradom.

Na upozorenja da mora da se iseli nije reagovao, a od tada do danas je prošlo sedamnaest godina, pa su potraživanja države djelimično zastarila.

Ali ne sva, jer ostaje da se državi plati za posljednjih pet godina korištenja vile. Međutim, Broz kaže da u tom periodu gotovo i nije išao u Samobor. Ministarstvo državne imovine će bez obzira na to tražiti novac od Brozovih, kao što je tražilo i da Ivica Todorić vrati ostrvo Smokvicu, za koje nikada nije plaćao koncesiju.

Miša Broz se već dugo vremena ne pojavljuje u javnosti, a nije reagovao ni na uklanjanje ploče sa imenom njegovog oca sa zagrebačkog trga. Mnogo je aktivnija ćerka Miše Broza, pozorišna rediteljka Saša Broz, dok Miša živi povučeno.

Kada se govorilo o raspodjeli imovine Josipa Broza, njegov sin se nije izjašnjavao. Nikada u javnosti nije bilo govora o tome da Miša Broz i njegova porodica provode vrijeme u samoborskoj kući bivšeg jugoslovenskog predsjednika. Znalo se da je Tito posjedovao i vinograd u Samoboru, ali nikada niko nije rekao ko ima prava na korištenje zemlje i kuće koja posjeduje i veliki podrum. Jedino se znalo da je Miša Broz nastojao da kupi još jedan dio zemlje oko tog Titovog vinograda.

Miša Broz (1941), čiji je otac Josip Broz Tito, a majka Herta Has, roditelje nije upoznao do kraja rata, pa je Titu govorio “Čuj, ti”. Završio je Pravni fakultet, bio dugogodišnji direktor u INA, a Franjo Tuđman mu je ponudio da ode u diplomatiju, prvo u Moskvu, a zatim u Egipat. Posljednje diplomatsko mjesto prije penzionisanja bila je Indonezija, a u diplomatiji mu je pomoglo to što govori pet jezika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA