Tači: Nisam pravio ustupke zarad partnerstva sa SAD, EU i NATO

575

Riječi o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK nad Srbima izvučene iz konteksta, tvrdi Hašim Tači. Dodaje da rekao da je na to pristao pod pritiskom međunarodne zajednice i u zamjenu za ustupke Prištini.

Kosovski mediji, naime, prenijeli su u početkom sedmice da je Tači, na konferencii povodom izvještaja nevladinih organizacija o odnosu građana Kosova prema Specijalnom sudu, rekao da je na formiranje tog suda pristao zato što mu je iz međunarodne zajednice rečeno da će Priština u zamjenu dobiti viznu liberalizaciju, ubrzano članstvo u Evropskom savjetu, podršku za članstvo u UNESKO, uspostavljanje Oružanih snaga i ova priznanja kosovske nezavisnosti.

Tači je na zajedničkoj konferenciji za novainare sa predsjednikom Albanije u Prištini Iljirom Metom, rekao da je on dobio čvrsta uvjeravanja da je “uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu najbolje rješenje učinjeno u kontekstu međunarodnih okolnosti”.

Drugo rješenje je bilo, kazao je Tači, da o pitanju uspostavljanja Specijalnog suda odlučuje Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

– Dakle, moja zabrinutost nema nikakve veze sa Specijalnom sudu, bez obzira na njegove efekte. Ali ima veze sa teškom situacijom na Kosovu – rekao je Tači i, kako je rekao, uz dužno poštovanje pozvao novinare da uvek prenesu ono što kaže tačno, a ne ono što može kasnije da se pročita.

– Stoga, nikakvog pokajanja, ni rezervi nije bilo u mojoj izjavi – rekao je Tači.

Portal Indexonline, međutim, ponavlja Tačijeve riječi da je dobio obećanje međunarodne zajednice.

– Da bi se očuvalo strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropske unije i NATO-a, odbio sam da vodim nepravedan istorijski proces prema Kosovu, uprkos ogromnoj političkom i građanskom mišljenju o Specijalnom sudu.. Međunarodna zajednica nam je obećala da bi to moglo biti u vezi sa zahtjevima za ranije članstvo u Savjetu Evrope, viznom liberalizacijom, uskoro ćemo imati veliku podršku za članstvo u UNESKO-u, uspostavićemo oružane snage i dobićemo nova priznanja. Kosovo je održalo riječ, osnovalo sud. Međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od ovih obećanja. Naprotiv, Kosovo je usporeno na evroatlantskom putu – citirao je Indexonline Tačijeve riječi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA