Svjetska animirana produkcija na banjalučkom velikom platnu

1259

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017”, koji će biti održan od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu Republike Srpske, biće u znaku 88 filmova.

Akcenat Festivala, čiji su medijski pokrovitelji televizija Elta HD i portal SrpskaCafe, je na aktuelnom presjeku savremene svjetske produkcije animiranog filma.

Na konkurs za jubilarno izdanje pristiglo je rekordnih 620 filmova iz 40 država svijeta, najviše iz Rusije, Poljske, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, SAD i Španije.

Izložba i strip

Povodom desetog rođendana biće postavljena i izložba plakata svih dosadašnjih Festivala animiranog filma u Banjaluci i revija koje su prethodile Festivalu pod nazivom “13 godina svjetske animcije u Banjaluci”. Tom prilikom će biti promovisana i istoimena publikacija. Takođe, Bogat prateći program obilježiće i strip dešavanja. Pored strip radionice, biće promovisan projekat i antologijska knjiga “Ženski strip na Balkanu”, strip-crtača i animatorke iz Bjelovara Irene Pranjić Jukić. Planirana su i predstavljanja novih izdanja Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”, strip albuma Milorada Vicanovića Maze “Wundervafen” i “Carthago” Kristofa Beka i Fafnera.

Sadržajan prateći program

Organizatori su za takmičarski program izabrali 45 animiranih filmova, a za dječiji takmičarski program planirano je 10. U okviru programa “Panorama” biće prikazana 33 ostvarenja.

– Ove godine planiran je i sadržajan prateći program, uz projekcije rijetkih animiranih filmova, malo poznatih široj publici – rekao je direktor Festivala Goran Dujaković.

Program “Animiranih filmova Demokratske Republike Njemačke” biće rijetka prilika za uvid u animiranu scenu države koja je prestala da postoji rušenjem Berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemačke 1990. godine. Pripremljeni filmovi nastali su u rasponu od 1959. do 1989. godine, u tehnikama – od klasičnih animiranih do eksperimentalne animacije.

– Program priređuje Urlih Vegenast, koji je već poznat banjalučkoj publici po programu “Animirani film Trećeg rajha” prikazan 2009. godine. Neki od autora koji će biti predstavljeni u okviru ovog programa su Ginter Rec, Oto Zaher, Kurt Valer, Klaus Georgi i Luc Šticner – naveo je Dujaković.

Malo poznata rumunska animirana scena biće na Festivalu predstavljena programom savremenih rumunskih animiranih filmova. Izbor od 14 kratkometražnih animiranih filmova napravio je Mihai Mitrica, sa patnerskog festivala “Anim’est”.

– Na Festivalu će premijerno banjalučkoj publici biti prikazan i prvi bh. dugometražni animirani film “Ptice poput nas” reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhara. Ovaj film, koji je rezultat dugotrajnog rada brojnih domaćih animatora, inspirisan je knjigom “Govor ptica”, Farida al-Din Muhamad Atara. Šabanović je radio na scenariju sa svjetski nagrađivanom scenaristkinjom Oliviom Hetrid i globalno poznatom producentkinjom Kat Viliers, koja je bila producent na Oskarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića “Ničija zemlja” – pojasnio je Dujaković.

Na banjalučkom Festivalu biće prikazan i prvi privatni studio animiranog filma na prostoru nekadašnje Jugoslavije “Bikić studio” iz Beograda, i to retrospketivom gotovo cjelokupnog opusa, od otvaranja 1989. godine, do njegovog gašenja 1998. godine, poslije smrti njegovg osnivača Veljka Bikića.

VizualPlakat

Tokom postojanja “Bikić studio” je napravio 37 animiranih filmova, veliki broj reklama, te započeo produkciju prvog dugometražnog animiranog filma u Srbiji “Kapetan Džon Piplfoks”, koji nije nikada završen.

Zagrebačka škola animiranog filma

Tradicionalno, “Zagrebačka škola animiranog filma” biće predstavljena sa dva programa koja priređuje Bajko Hromalić, i to “Animacijom protiv rata”, u okviru koje će biti prikazani filmovi na temu drugačijeg pogleda na rat. Filmski autori izabrali su više meditacijski, transcendentalni pristup, u kojem ne progovara samo o ratnim stradanjima, već postavlja i složenija pitanja o životu, smrti, težnjama i strahovima.

U okviru programa “Stranci” biće prikazani manje poznati filmovi iz produkcije “Zagreb filma”, na kojima su sarađivali umjetnici iz drugih republika nekadašnje Jugoslavije, poput Nikole Majdaka, Dušana Radovića, Ranka Munitića, Dušana Petričića, Rastka Ćirića i drugih.

– U ovom programu biće prikazan i animirani film “Tempo sekondo” koji je u svom prepoznatljivom slikarskom stilu animirao i korežirao svjetski poznati bh. grafičar Mersad Berber – zaključio je Goran Dujaković.

U žiriju ovogodišnjeg Festivala, koji organizuje Asocijacija za vizuelne umjetnosti “Feniks art” iz Banjaluke, su Irena Pranjić Jukić iz Hrvatske, Miroslav Jelić iz Srbije i Adnan Ćuhara iz Bosne i Hercegovine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA