Sve žene Kim Džong Una

1202

Kim Džong Un je nedavno unaprijedio svoju mlađu sestru i učinio je još moćnijom. Ona je još jedna u nizu žena na koje se oslanjao sjevernokorejski vođa još od početka vladavine.

Kim Jo Džong – najmoćnija žena u državi

Kim Jo Džong (28) je i ranije važila za najmoćniju ženu u „zatvorenom kraljevstvu“, a sada ima još veću ulogu, nakon što je postala član politbiroa – najvišeg odlučujućeg državnog tijela u zemlji.

– Ovo pokazuje da su njen portfelj i pismene naredbe mnogo važnije nego što smo ranije vjerovali i dokaz je dalje konsolidacije moći porodice Kim – rekao je Majkl Maden, stručnjak za Sjevernu Koreju na Univerzitetu Džon Hopkins.

Njegova sestra sve više napreduje, a prošle godine je postavljena za ministra propagande.

U januaru su SAD na crnu istu stavile Kim Jo Džong zajedno sa još nekim visokim zvaničnicima Sjeverne Koreje zbog ozbiljnih optužbi za kršenje ljudskih prava.

Kim Kjong Hu – omrznuta tetka

tetka

Žena koja je navodno bila desna ruka Kim Džong Ila i nadgledala početak vladavine njegovog sina, sada je sklonjena sa političke scene u Pjongjangu.

Kim Kjong Hu, takođe je bila član politbiroa. Bila je direktorka Odjeljenja za organizaciju i vođstvo Radničke partije, što je jedna od najviših funkcija u partiji. Bila je poznata kao jedino žensko lice na slikama sa glavnim ljudima Kim Džong Ila, a kasnije i Kim Džong Una.

Međutim, ona je kasnije pala u nemilost kod Kim Džong Una i trenutno nije poznato šta se s njom desilo. Objavljene su mnoge priče o tome da je možda i ona ubijena, kao i njen suprug Džang Sung Taek čije je ubistvo naredio Kim Džong Un, nakon što ga je optužio za zavjeru.

Posljednje informacije o njoj su da se u bolnici u kritičnom stanju, mada su ranije kružile glasine da je umrla od srčanog udara.

Ri sol Ju – misteriozna supruga

kim jo džong

I za suprugu sjevernokorejskog vođe Ri Sol Ju se govori da ima veliku ulogu u donošenju važnih državnih odluka. Iako se neko vrijeme retko viđala u javnosti, posljednjih mjeseci ona je često fotografisana na proslavama sa suprugom. Ona je bivša pop zvezda, navodno ima i doktorat, a sada ima troje djece sa predsjednikom države.

Vođa Sjeverne Koreje ju je izabrao za ženu kad ju je video kako nastupa na koncertu. Mnogi tvrde da je ona učestvovala u odlukama o egzekucijama nekih bivših saradnika Kim Džong Una. Između ostalg, postoje navodi i da je ona odgovorna za smrt jedne od Kimovih ljubavnica, navodno još jedne pjevačice.

Neki govore da ona dosta liči na Kimovu baku i da je zato i izabrana. Postoje glasine da su ona i Kimova sestra velike rivalke.

Kim Džong Suk – baka heroj nacije

baka

Oko Kimove bake Kim Džong Suk (1919-1949.) uspostavljen je svojevrsni kult, a njen rođendan je nacionalni praznik. Ona se slavi kao heroj antijapanskog otpora i važi za „majku Sjeverne Koreje“.

Bila je prva supruga Kim Il Sunga, a postoje razne teorije o njenoj smrti, između ostalog i ta da ju je ubio muž.

Kim Džong Il je od nje napravio „besmrtni simbol revolucije“.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA