Svaki peti stanovnik u BiH živi na rubu egzistenicije (VIDEO)

575

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se 17. oktobra, a tim povodom na Fakultet političkih nauka održan je simboličan skup.

I jedna siromašna osoba je previše, poručili su predstavnici profesora i studenata u Banjaluci. Oni su se pridružili obilježavanju 17. oktobra kao Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva na svoj način. Tu su, kažu, da bar naprave prve korake, osmisle neke planove i apleuju na one koji mogu uraditi više od njih. Ipak uprkos njihovim dobrim željama statistika je daleko od toga. Skoro svaki peti stanovnik BiH, živi na rubu egzistenicije.

– Prosječan građanin BiH dnevno preživljava, neke statistike pokazuju, sa dvije do pet godina. Mi kao i svi vi znate da se sa tim parama ne može tri puta jesti, ne može se ni egzistirati a gdje su stale životne potrebe. Prema tome, koristim ovu priliku da zajedno sa našim Studentskim parlamentom, zajedno sa Sindikatom obrazovanja i nauke i mi kao njihovi učitelji da upozorimo na ovaj dan da apelujemo na zakonodavnu vlast, na izvršnu vlast, na viši stepen odgovornosti i na viši stepen moralnosti – rekao je predsjednik Udurženja nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci Duško Vejnović.

Po pitanju budućnosti su ipak optimistični. Treba se ulagati u školovanje i raditi sa mladim ljudima. A upravo su studenti, na kojima mnogo toga ostaje, svjesni da iako su cijene školovanja povoljne u odnosu na region, za neke su i dalje nedostižne.

– To je svakako jedna od pokazatelja, naš Univerzitet jeste možda i najpristupačniji u finansijskom smislu, najjeftiniji kada pogledamo cijene školovanja, cijene ishrane, kada pogledamo cijene udžbenika i sve ostalo. To nam u suštini i daje podataka da nemamo možda toliko visok standard i nisu potrebna neka prevelika izdvajanja. Ali ono što je svakako poražavajuće je da je nekim studentima čak i to previše – kazao je zamjenik predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Miloš Kovačević.

– Mi ćemo dati ideje, obrazovaćemo mlade ljude i kad su u najboljoj snazi sa svojih 24 ili 25 godina, da ostanu ovdje i da svoje znanje primjene ono što nauče na našim fakultetima i u našim školama – dodao je predsjednik Sindikata obrazovanja nauke i kulture – istakao je predsjednik Sindikata obrazovanja nauke i kulture Dragan Gnjatić.

Skup na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci organizovali su Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Srpske, Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci i Udruženje nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci. Prema procjenama Ujedinjenih nacija, u svijetu ima više od 2,2 milijarde ljudi koji su siromašni ili su na granici siromaštva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA