Šta katalonska nezavisnost znači za španski sport?

730

Šta će se dogoditi s Barselonom, Espanjolom i ostalim klubovima nakon što je Katalonija danas proglasila nezavisnost od Španjolske? Već duže vremena spominje se mogući scenario po kojem će završiti rivalstvo, legendarni El Klasiko između Barselone i Reala.

Međutim, ne sada i ne odmah. Nezavisnost Katalonije ne znači kako se njeni klubovi već sutra mogu takmičiti s kim god žele. Naprotiv. Kataloniju moraju priznati ostale federacije, a to može potrajati čak do šest godina.

To je proces i katalonski klubovi moraju ovu sezonu igrati u Primeri i ostalim ligama u košarci, rukometu…

Takođe, cijela priča mora steći oblik i pravnu pozadinu, a za tako nešto je potrebno barem šest mjeseci.

U španskom zakonu o sportu niko osim Andore nema pravo učestvovanja u njenim takmičenjima. U tom slučaju Španci bi morali ubrzo promijeniti zakon, što zatvara vratara Barseloni da bude dio Primere i nakon nezavisnosti. Jednostavno, zakon bi se morao mijenjati u tom slučaju, što je teško očekivati.

Naravno, u cijeloj priči svoju ulogu imaće FIFA i UEFA, čija takmičenja Barselona neće moći igrati sve dok federacije ne potvrde njen status, što bi na kraju mogao biti najveći problem za Blaugranu. Na drugoj strani, Španija će sigurno sve učiniti da zadrži Kataloniju na svim poljima, pa i na fudbalskom.

Ne želi izgubiti Barselonu u Primeri, ali joj ni dopustiti da igra iako bi službeno dolazila iz druge države. Zato bi, bez dvojbe, na kraju najviše ispaštao El Klasiko, kako u fudbalu, tako i u košarci i ostalim sportovima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA