Srbija podržava jedinstvenu Španiju

648

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija podržava teritoijalni integritet i suverenitet Španije, ali i njeno jedinstvo.

– Zamolio bih sve političke faktore da se ne igraju tim pitanjem – rekao je Dačić novinarima u Beogradu, nakon otvaranja izložbe kojom je obilježeno 70 godina UNICEF-a u Srbiji.

Dačić je rekao da su se u slučaju Srbije pokazali dvostruki standardi, te dodao da je u Španiji, kao i u Srbiji, riječ o jednostranim potezima koji nisu u skladu sa Ustavom i centralnom vlašću i kao takvi predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

– Meni je interesantno kako su neki političari iz Srbije otišli u Barselonu, a nisu otišli u Banjaluku kada se pričalo o referendumu. To je neprincipijelno – rekao je Dačić, aludirajući na lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka koji je danas u Barseloni.

Dačić je istakao da je Srbija upozoravala da se scenario koji se njoj dogodio može dogoditi svakoj zemlji na svijetu, prenijeli su beogradski mediji.

– Ako nema međunarodnog prava, nema ko da nas štiti i sve zavisi od ljubavi velikih sila, a to je vrlo relativna kategorija – naveo je Dačić.

Španija je jedna od pet država-članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA