Sportski vremeplov: Tihi protest protiv rasne diskriminacije

572
Protiv rasne diskriminacije

Na današnji dan 1968. godine Tomi Smit i Džon Karlos uspisali su se u istoriju olimpijskog pokreta, izrazivši tihi protest protiv rasne diskrimacije.

Afroamerički atletičari, zlatni i bronzani u trci na 200 metara, na ceremoniji dodjele medalja su pognuli glave i visoko podigli ruke tokom intoniranja himne. Pozdrav karakterističan za pokret “Crna moć” za cilj je imao da ukaže na kontinuiranu diskrimaciju crnaca u Sjedinjenim Državama. Nakon što su sišli sa podijuma, na kojem su bili bosi sa obuvenim crnim čarapama, zaradili su zvižduke publike u Meksiko Sitiju.

– Kada pobijedim, onda sam Amerikanac. Inače sam obični crnčuga. Mi smo crni i ponosni smo zbog toga. Crna Amerika će razumjeti zašto smo ovo napravili – izjavio je Smit.

Prethodnog septembra on je dao sličnu izjavu, otkrivajući da bi čak mogao bojkovati Igre:

– Nije ugodno biti u reprezentaciji sa bijelcima. Na stazi, ja sam Tomi Smit, najbrži čovjek na svijetu. Ali, u svlačionici sam ništa više do prljavi crnjo.

Tomi je rekao i da je desnu šaku podigao kako bi reprezentovao moć crnaca, dok je Karlosova lijeva ruka simbolizovala crnačko jedinstvo. Pojasnio je i da je crni šal koji je nosio bio simbol crnog ponosa, te da su su se na ceremoniji pojavili samo u čarapama kako bi ukazali na činjenicu da Afroamerikanci u rasističkoj domovini žive u siromaštvu.

Nedugo nakon čina koi je u crnom dijelu Amerike označen kao herojski, Međunarodni olimpijski komitet je objavio da je tandem pod istragom zbog “namjerno i nasilnog kršenja fundamentalnih principa olimpijskog pokreta”. I već sutradan, borci protiv rasne diskriminacije su izbačeni iz nacionalnog tima. Naravno, protjerani su iz olimpijskog sela.

Rekord Freda Hansena

o Godine 1964. američki atletičar Fred Hansen osvojio je olimpijsko zlato u Tokiju u disciplini skok s motkom. Do trijumfa i olimpijskog rekorda je došao najviše zahvaljujući činjenici da je koristio drugačiju, “Skaj” motku od fiberglasa.

Rođen Kimi Raikonen

o Petnaest godina kasnije rođen je finski automobilista Kimi Raikonen. Još kao klinac je u nižim serijama skrenuo pažnju na sebe. Potom je Peter Zauber morao izdejstvovati posebnu dozvolu FIA kako bi dobio šansu da nastupa u Formuli 1. I već nakon prve sezone u Zauberu prešao je u slavni Meklaren. U dvije kampanje je ostao bez titule samo zahvaljujući nepouzdanom bolidu. “Nepravda” je ispravljena 2007. godine, kada je postao prvak vozeći za Ferari, čije boje i dan danas brani.

Nelson Pike prvi kroz cilj

o Na današnji dan 1981. godine Nelson Pike je osvojio šampionsku titulu Formule 1. Brazilac je prvi prošao kroz vilj u dramatičnoj kampanji koja je odlučena u zadnjoj trci u Las Vegasu. Pike je osvojio peto mjesto i dva boda, dok je glavni konkurent za krunu, Karlos Rojteman, bio tek osmi. To je Nelsonu bilo dovoljno da prestigne Argentinca i sa bodom prednosti dođe do pehara (50-49).

Azerbejdžan lak zalogaj

o Godine 2007. fudbaleri Srbije su u kvalifikacijama za EP kao gosti deklasirali Azerbejdžan sa 6:1. Duško Tošić je već u četvrtom minutu “načeo” domaće. Do kraja susreta Nikola Žigić dao je dva gola, a u strijelce su se upisali i Boško Janković, Milan Smiljanić i Danko Lazović.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA