Sjećanja na razoran zemljotres ne blijede (VIDEO)

868

Na današnji dan, prije 48 godina Banjaluku je pogodio razoran zemljotres u kojem je poginulo 15 ljudi, dok je 1 117 lica povrijeđeno. Dana, kada se sve promijenilo, sa suzama u očima i danas se sjeća dosta Banjalučana.

Strah, panika i neizvjesnost – samo je dio slike koja opisuje 27. oktobar 1969. godine u Banjaluci. Tog dana, u 9.11 časova grad je pogodio razoran zemljotres jačine osam stepeni po Merkalijevoj, odnosno šest stepeni po Rihterovoj skali. Dana kada se sve promijenilo sjeća se i Jovo Zrnić, koji je tada imao 35 godina.

– Bilo je više nego strašno, ruševine. Ovdje je bila zgrada zvala se Titanik. Bio je lom, bila je prašina, strašno je bilo – rekao je Jovo Zrnić.

U zemljotresu je je uništeno 86. 00 stanova. Velika oštećenja nanesena su školskim, kulturnim, zdravstvenim i društvenim objektima. Obnova grada trajala je godinama.

Prikolice, kamioni i šatori, samo su neka od mjesta na kojima su oštećeni u zemljotresu bili zbrinuti. Onima koji su to proživjeli, slike su i danas ostale kao podsjetnik na tragičan događaj.

Krivi sat na Trgu Krajine podsjeća na događaj koji je 27 oktobra promijenio Banjaluku. Oni malo stariji tačno se sjećaju događaja, oni malo mlađi znaju priče, a ima i onih koji nisu upoznati sa pričom koja stoji iza krivog sata koji pokazuje 9.11 časova.

Banjaluka se nalazi na području podložnom zemljotresima. Upravo zato, stručnjaci kažu da nije nemoguće da se scenario iz 1969. ponovi.

– Ono što možemo da kažemo poslije toliko godina, jeste da svaki Banjalučanin treba da bude svjestan tla na kojem živi. To znači da, pošto zemljotrese ne možemo najaviti moramo da živimo na takav način da uvijek imamo u podsvijesti da se jedan takav zemljotres može ponovo desiti – kazala je načelnik Odjeljenja za opservatorijsku seizmologiju u Hidrometeorološkom Zavodu RS Snježana Cvijić Amulić.

Iz Civilne zaštite grada kažu da su spremni da na vrijeme reaguju u slučajevima prirodnih katastrofa. Pored toga što su opremljeni stručno obučenim licima, posjeduju i opremu neophodnu za ovakve situacije.

– Što se tiče zemljotresa banjalučka Civilna zaštita u svom sastavu ima četu za spašavanje u ruševinama, koja broji 74 čovjeka, među njima je 25 pripadnika gorske službe spašavanja i opremljeni elektronskim uređajima za otkrivanje lica koji su zatrpani, vibrafonom i vibraskopom – istakao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun.

Slike koje su obilježile kraj 1969. godine u Banjaluci danas su samo dio istorije. Iako kažu da se protiv prirode ne može, građani se nadaju da se nesreća koja je 27. oktobra zadesila Banjaluku, nikada neće ponoviti.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA