Rezolucija o vojnoj neutralnosti Srpske u NSRS

687

Rezolucija kojom Republika Srpska planira da proglasi vojnu neutralnost stigla je u Narodnu skupštinu, ali među predlagačima nema DNS-a. Ne slažu se, kažu, sa predloženim tekstom.

Potpisnici teksta su SNSD, socijalisti i Slobodni demokratski srpski klub. Predloženom rezolucijom Srpska proglašava vojnu neutralnost dok narod na referendumu ne odluči drugačije. Predviđeno je i da skupštinska deklaracija iz 2005. godine, kojom se pozdravlja ulazak BiH u NATO, prestane da važi.

– Mi ćemo imati određeni broj amandmana. 2005. godine kada je bila ona deklaracija u Narodnoj skupštini koja govori o evroatlanskim integracijama poslanici DNS-a su bili i tad protiv te deklaracije. Tako da ostavili smo jedno vrijeme da na organima to analiziramo. Ne mogu u ovom momentu da vam kažem koji su to amandmani – rekla je Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a u NSRS.

Ne može ni šef kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković, koji kaže da će oko zahtjeva DNS-a koalicija postići dogovor.

– Očekujem podršku od svih, a posebno od koalicionih partnera – poručuje Milorad Dodik.

Ko je ko, kaže, vidjeće se 17. oktobra jer su međusobne optužbe oko toga ko lobira za NATO savez dostigle vrhunac. Predloženom rezolucijom predviđeno je i da se obavežu srpski predstavnici na bh. nivou da poštuju njeno slovo, jer u suprotnom slijede sankcije.

– To je odluka koju smo donijeli svi konsenzusom.Da li će svi glasati na parlamentu ne znam. Koliko sam čuo, a čuo sam sve koalicione partnere, čuo sam gospodina Ivanića, čuo sam SDS, čuo sam PDP, svi su govorili o tome. Alil to je bila samo priča, sada imamo konkretan dokument. On će odrediti da Republika Srpska ne daje svoju saglasnost za NATO – rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Stranke Saveza za promjene još nemaju jasan stav kako će glasati o rezoluciji o vojnoj neutralnosti. Poslanici kažu da stranački organi tek trebaju dati konkretan odgovor pa nije ni čudo da njihovi lideri izbjegavaju kamere.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA