Registar pedofila u Srpskoj do kraja godine? (VIDEO)

796

Srpska bi do kraja godine mogla dobiti registar pedofila. Predstavnici Ministarstva pravde su predstavili radnu verziju o posebnom zakonu koji će evidentirati sve one osobe pravosnažno osuđene za krivična djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

Registar će biti poluzatvorenog tipa i dostupan samo organima gonjenja, sudovima i tužilaštvima ali i svim institucijama u kojima borave djeca.

– Otac, djed, očuh su najčešće izvršioci krivičnh djela. A zbog otvorenog registra bi trpila najviše porodica.Mi smo mala zemlja i spremni smo da osudimo druge. i onda bi bilo upiranja prstom i bili bi stigmatizovani ljudi koji nisu zaslužili da budu stigmatizovanizato cilj nije da bude registar javan – rekla je Ivanka Marković, predsjednik radne grupe.

U registar će bti upisane osobe imenom i prezimenom, jedinstvenim matičnim brojem i fotografijom. Svako jednom upisan ostaje doživotno evidentiran u registru i nema brisanja. Sve ustanove koje rade sa djecom će biti u obavezi da se obrate MUP-u koji će voditi evidenciju, inače će biti sankcionisane.

Gdje će sve te ustanove biti u obavezi da se obrate nadležnom organu koji vodi ovu evidenciju. Ta lica nećem oći biti zaposlena u radu sa djecom, znači preventivno ćemo djelovati – dodao je Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde RS.

Nacrt zakona će se naći u novembru pred poslanicima Narodne skupštine. Osobe u evidenciji i ako su na slobodi će biti provjeravane jednog godišnje i moraće se javljati kada idu na putovanja.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA