Referendum – strah i trepet čelnika EU

649

Čelnici EU imaju noćnu moru od referenduma – mnogo je područja koje žele da ostvare samostalnost, političku ili ekonomsku, dok sami lideri Unije nisu birani ni na kakvim neposrednim izborima, već su volja Evropskog parlamenta, navode analitički portali.

Žan-Klod Junker, Federika Mogerini, Donald Tusk i drugi šefovi unutar Evropske komisije nisu dobili ni jedan jedini neposredni glas na nekim izborima, a vladaju prostorom na kojem živi 500 miliona stanovnika.

Zato je njihova rigidna pozicija, koja podrazumijeva omalovažavanje bilo kakvih referenduma, računajući i najnoviji u Kataloniji, ili izjašnjavanja građana koja tek slijede, puna protivrječnosti i često neubjedljiva.

Škoti žele novi referendum o nezavisnosti nakon što je Velika Britanija odlučila da ode iz EU i teško ih iko može omesti u toj namjeri.

Lombardija i Veneto, u Italiji, spremaju se uskoro da glasaju o prijedlogu da veći dio novca poreskih obveznika u tim pokrajinama ostane u Veneciji i Milanu, umjesto da puni kasu u Rimu.

U Lombardiji ukazuju da će, u tom slučaju, u pokrajini ostajati milijarde evra za infrastrukturu, zdravstvo, socijalno staranje i obrazovanje.

Flamanci odavno “vagaju” da li da i sami posegnu za krajnjim referendumom o osamostaljenju i rastanku sa rivalima – Valoncima. Raspad Belgije, pa čak i sama najava, značila bi pravu političku i svaku drugu “bombu” ispod samog centra EU i NATO-a.

Korzikanci, Šlezijci i Baski za sada se ne oglašavaju, ali niko ne bi bio iznenađen da se i tamo u budućnosti organizuju razni referendumi, koji ne moraju biti samo secesionistički.

Kako će lideri EU, sa izuzetno velikim platama, koje dolaze iz džepova onih koji za njih lično nisu glasali, objasniti nekome u Lombardiji da ne treba da izađe na referendum i izjasni se o tome kako se troši njegov novac?

Kada nema zdravorazumske argumentacije za paranoičan strah od sve većeg broja referenduma u EU, onda su moguća i arogantna “objašnjenja” – po principu da situacije u Kataloniji i na Kosovu i Metohiji nemaju nikakve veze, mada su se katalonske vlasti, uredno, pozvale baš na kosovski presedan.

Nakon šokantnog Bregzita, liderima i institucijama EU svaki izbori u članicama ili najave izjašnjavanja građana izazivaju “stomačne mučnine”, pa se politički život pretvara u konstantnu paranoju, procjenjuju portali.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA