Rahoj raspustio parlament i Vladu Katalonije!

552

Španska vlada počinje da primenjuje mjere prema Kataloniji – raspušta parlament, smjenjuje vladu i šefa policije, izjavio je španski premijer Marijano Rahoj.

Osim toga, Rahoj je naveo da je katalonsko proglašenje nezavisnosti nelegalno, kao i da će regionalni izbori biti održani 21. decembra.

Katalonski parlament proglasio je ranije tokom dana nezavisnost tog regiona od Španije.

Španski Senat potom je na sjednici o smjeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao referendum o nezavisnosti, glasao je o aktiviranju Člana 155. Ustava Španije koji dovodi do uvođenja prinudne uprave Madrida nad Katalonijom.

To znači da centralna vlast Španije preuzima upravljanje nad katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prijevremenih izbora.

Osim toga, španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je portparol tužilaštva.

Kako se navodi, katalonskim liderima u tom slučaju prijeti zatvorska kazna i do 30 godina zatvora.

Pristalice nezavisnosti Katalonije nešto kasnije su u Đironi uklonile špansku zastavu iz skupštine grada i umjesto nje postavile zastavu Katalonije.

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA