Protest Sarajlija: “Žedni smo na sva tri jezika”

1164

Stanovnici Sarajeva okupili su se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog lošeg snabdijevanja grada vodom i čestih redukcija, a zahtjeve su adresirali na premijera KS-a Elmedina Konakovića i predsjedavajuću Skupštine KS Anu Babić.

Pištaljkama i transparentima pokušavaju skrenuti pažnju na taj problem i dobiti odgovor na pitanje zašto grad nema redovno snabdijevanje vodom i kakav je kalitet vode koju piju.

Pridružili su im se i oni koji žive u naseljima gdje nema redukcija ili nisu tako česte.

Jedan od prisutnih Anes Podić je rekao kako je vrijeme da vlast počne raditi svoj posao.

– Tražimo da informacije o redukcijama budu tačne i pravovremene, da se objasni zašto vode nema i kada će doći, šta se dosad uradilo i šta će se uraditi – rekao je Podić i dodao kako žele ponovo steći povjerenje u kvalitet vode, jer je nedopustivo je da se kupuju filteri za vodu zbog nedostatka kontrola vode.

U vezi nedavnog imenovanja Azre Muzur na čelo ViK-a rekao je kako ovo preduzeće za direktora nije dobilo nezavisnog stručnjaka već stranačnog pripadnika.

On je rekao i kako je ViK tek dio slagalice, te da on ima svoj dio obaveza i da mora dobiti sve potrebne resurse za rad. S druge strane, ističe Podić, o vodi se uopšte nije vodilo računa, počev od vodozaštitnih zona pa nadalje.

Za kraj je rekao da Sarajevo treba dodatnih 600 litara u sekundi da bi imalo normalizovano stanje, mada bi i tada bilo redukcija. Mreža se mora popraviti, to zahtijeva vrijeme, ali nije neizvodivo, to je u opisu posla svakog vodovda.

Ovim činom samoorganizovanja i kolektivnog djelovanja, stanovništvo Sarajeva poslalo je jasnu poruku vlastima da u ovom slučaju podjele krivice za katastrofalnu situaciju ne može biti. “Svi ste nadležni”, poručili su građani na protestima.

Građane je danas okupila inicijativa “Vodoodbrana Sarajeva”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA