Protest protiv otcjepljenja Katalonije

637

Nekoliko hiljada demonstranata danas je protestovalo na ulicama Barcelone i porukom jedinstva nacije se usprotivilo ideji otcjepljenja Katalonije od Španije.

Na poziv nevladine organizacije Societat Civil Catalana, hiljade demonstranata izašle su danas na ulice Barcelone i mašući zastavama Španije, Katalonije i Evropske unije pozvalo na poštivanje ustava, jedinstva nacije i suživota u Španiji.

Protest u Barceloni podržale su vladajuće i opozicione španske partije, kao i katalonski liberali Ciudadanos.

Spain Catalonia

Na čelu protestnog marša bila je španska ministrica zdravstva Doloros Montserrat, bivši čelnik Evropskog parlamenta Josep Borell, peruanski pisac i nobelovac Mario Vargas Llosa i druge poznate ličnosti.

Današnji skup u Barceloni smatra se najmasovnijim prošpanski skupom koji je održan u Kataloniji u proteklih nekoliko godina, a demonstranti su tražili hapšenje čelnika koji zagovaraju otcjepljenje i uzvikivali slogan “Živjele, Španija, Katalonija i Europa“.

Podršku demonstrantima posredstvom Twittera uputio je i premijer Španije Mariano Rajoy koji je i tom prilikom obećao da će cjelovitost Španije biti očuvana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA