Promet stranih firmi u BiH 11,96 milijardi maraka

469

U Bosni i Hercegovini posluje sve više stranih preduzeća, koja za godinu dana zarade skoro 2,4 milijarde KM, a uglavnom se bave prerađivačkom industrijom i trgovinom.

Posljednji podaci državne Agencije za statistiku pokazuju stalni rast broja stranih preduzeća. Riječ je o firmama sa 20 i više zaposlenih koje su u većinskom stranom vlasništvu. Zapošljavaju ukupno 60 040 radnika, što je skoro 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih u BiH. To, praktično, znači da je u ovim preduzećima, zaposlenje našla skoro petina cjelokupne radne snage u BiH.

Najveći broj podružnica iz EU

U prerađivačkoj industriji je 188 firmi koje zapošljavaju 33 900 lica, a u trgovini na veliko i malo 114 predstavništava sa 15 584 zaposlenih. Najveći broj podružnica dolazi iz zemalja EU, 317, gdje prednjači Hrvatska sa 60, zatim Slovenija sa 55, te Austrija sa 50 predstavništava. Zemlje izvan EU imaju 90 predstavništava, od čega najviše Srbija – 37.

Likvidacije i stečaj

U BiH je za šest mjeseci 2017. pokrenuto ukupno 574 postupka likvidacija i stečaja firmi, što je za 15 više u odnosu na isti period lane, dok je iz registra pravnih lica izbrisano 339 firmi. Za pola ove godine otvoren je 121 stečajni postupak i 453 likvidacije. Zaključno sa avgustom, u BiH je blokirano 74 837 računa, a ukpno 64 017 firmi blokiran je bar jedan račun. Za samo osam mjeseci 2017. blokirano je 10 284 račina, što je za čak 62 odsto više nego tokom cijele prošle godine.

Statistika pokazuje da su strana preduzeća u BiH tokom pretprošle godine ostvarila promet od 11,96 milijardi KM, dok je za troškove zaposlenih utrošeno 1,1 milijardi KM.

Ekonomisti ističu da se radi o firmama koje su zdravi dio ekonomije BiH, koja se inače suočava sa mnogim problemima i kuburi sa velikom nelikvidnošću:

– Ova preduzeća vode računa o svim elementima poslovanja, zbog čega i ostvaruju prilično visok profit. Uredno izmiruju svoje obaveze prema državi i radnicima, a u prosjeku imaju 150 zaposlenih. Poslujući sa njima opstaju i mnogi dobavljači iz BiH. Domaćoj privredi plaćaju poreze i doprinose, dok redovnom isplatom plata utiču na rast kupovne moći građana.

Iz Savjeta stranih investitora BiH poručuju da strane kompanije promovišu osnovne ekonomske ciljeve jedne zemlje, kao što su stabilnost, razvoj i razmjena znanja, te usvajanje novih tehnologija. S obzirom na izuzetno visok spoljnotrgovinski deficit i loše privredne performanse BiH, kao i nedostatak investicionih sredstava za rast izvoza i privrednu ekspanziju, strane investicije predstavljaju najoptimalniji oblik plasmana u našu privredu.

– Direktne strane investicije, prije svega, podstiču trgovinu, razvoj i privredni rast zemalja u tranziciji putem kompanija koje ulaskom na tržište donose ne samo kapital, već i ostale resurse koji mobilišu i domaće privrednike – rekla je izvršni direktor Savjeta stranih investitora BiH Sanja Miovčić.

Olakšati posao investitorima

Prema njenim riječima, ulaskom na tržište velikih međunarodnih korporacija, stvara se prostor i za razvoj domaćih malih i srednjih preduzeća.

– To dovodi do više stope rasta, povećanja izvoza, te ubrzanog sprovođenja strukturalnih reformi. Na kraju, obezbjeđuje bolju ekonomsku stabilnost i povoljniji kreditni rejting države. Međutim, važno je da dolazak novog investitora prati odgovarajuća infrastruktura i logistika, te efikasan administrativni aparat koji će agilno servisirati investitora, a ne biti mu prepreka u realizaciji njegove investicije, što je trenutno slučaj – jasan je Miovčićeva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA